Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näillä eväillä talven yli

Satokausikalenteri, freeimages.com, Kotimaiset kasvikset

Talven sesonkituotteita
Talven suosikit! Kaupasta löytyy monenlaista sesonkiherkkua myös talvella, kun tietää, mitä etsii.Satokausikalenteri, freeimages.com, Kotimaiset kasvikset

Talven suosikit! Kaupasta löytyy monenlaista sesonkiherkkua myös talvella, kun tietää, mitä etsii.

5.11.2015 12.44

Lasse Leipola

Sesonkisyöjän haasteellisin aika koittaa vasta keväällä.

Syksy on kotikokin kulta-aikaa: metsät pursuavat marjoja ja sieniä, torit ja ruokakaupat ovat täynnä tuoreita ja laadukkaita kotimaisia vihanneksia ja hedelmiä. Mutta mitä sitten syödään, kun lumi peittää maan ja pakkaset katkaisevat kasvukauden?

Vastaus löytyy Satokausikalenterista. Helsinkiläisen Samuli Karjulan kehittämään konseptiin kuuluu muun muassa seinäkalenteri ja mobiilisovellus. Puolustusvoimissa aiemmin työskennellyt Karjula on jo muutaman vuoden ajan kerännyt tietoa siitä, miten vihannesten hinta ja laatu vaihtelevat kalenterivuoden aikana.

Kalenterin mukaan marraskuussa kannattaa syödä esimerkiksi lehtikaalia, joulukuussa klementiinejä ja tammikuussa mustajuurta.

”Vuonna 2011 työtehtäviini kuului liikuntakoulutus, mikä sai miettimään myös ravitsemusta. Aloin syödä kasviksia, koska niiden hyödyllisyydestä on varmaa tietoa. Aluksi se oli aika yksipuolista – kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia – mutta vähitellen aloin kokeilemaan kaikkea muuta”, Karjula kertoo.


Kiinnostus kasviksiin sai Karjulan huomaamaan, että paitsi hedelmien laatu myös hinta vaihtelivat suuresti vuoden aikana. Vähitellen mukaan tuli myös ympäristönäkökulma, mikä on saanut hänet karttamaan esimerkiksi kotimaisia kasvihuonetomaatteja.

Karjulan tavoitteena on ostaa kaikki mahdollinen kotimaisena silloin, kun se on sesongissa, ja täydentää kattausta tuontikasviksilla, joita ei saa Suomesta lainkaan. Esimerkiksi tomaattia hän syö lähinnä vain kesäisin. Suomen talven ei kuitenkaan tarvitse olla ankeaa aikaa, kunhan tietää, mitä kaupasta kannattaa poimia mukaansa.

Haasteellisinta aikaa sesonkisyöjälle on huhti-toukokuu, jolloin kotimaista tarjontaa on lähinnä juureksista. Euroopasta tulee varhaisvihanneksina esimerkiksi varsiselleriä ja kesäkurpitsaa, mutta niiden kohdalla Karjula haluaa odottaa kotimaista kautta. Lohdutukseksi hän ostaa kaupasta keväisin eksoottisia hedelmiä Etelä-Amerikasta, jossa on satokausi parhaimmillaan.

”Olen lisäksi opetellut viime aikoina käyttämään villiyrttejä, joista esimerkiksi voikukkaa ja nokkosta voi saada jo keväällä.”

Satokausikalenteriin on nyt otettu mukaan myös kalat, sillä suomalaiset ovat Karjulan mukaan tottuneet syömään kalaa sesonkimielessä väärinä aikoina.

”Kalaa halutaan ostaa kesäisin, kun tarjonta on heikkoa. Esimerkiksi silakka on nyt parhaimmillaan. Se on edullista ja kutuajan vuoksi siinä on enemmän hyviä rasvoja kuin kesällä.”


Sesongin mukainen ruokavalio kiinnostaa suomalaisia, sillä Satokausikalenterilla on Facebookissa yli 40 000 tykkääjää. Kasvava kiinnostus vihanneksia kohtaan näkyy myös kaupoissa, sillä kurkun ja tomaatin rinnalle on nousemassa uusia vihanneksia.

”Esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa myytiin 2012 noin 4 000 kiloa lehtikaalia ja se kaikki tuotiin ulkomailta. Nyt kotimaista myydään jo 30 000 kiloa. Toinen esimerkki on talvikurpitsa, jota oli viime syksynä ensimmäistä kertaa tarjolla kotimaisena”, Karjula sanoo.

Kotimaista retikkaa Karjula vielä kaipaa kauppojen hyllyille.

”Se on suosittu vihannes aasialaisessa keittiössä, joten kotimaiselle retikalle olisi varmasti kysyntää.”




Viite