Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogikuva: Lauri Tiainen
Tässä blogissa Annakaisa Suni selvittää, miten ruotsalainen tasa-arvo eroaa suomalaisesta. Suni on Vihreän Langan politiikan toimittaja ja viettää syksyn työvaihdossa Tukholmassa.

Tässä blogissa Annakaisa Suni selvittää, miten ruotsalainen tasa-arvo eroaa suomalaisesta. Suni on Vihreän Langan politiikan toimittaja ja viettää syksyn työvaihdossa Tukholmassa.

Ruotsi poistaa sanan raiskaus rikoslaista

10.10.2016

Annakaisa Suni

Nainen sanoi monta kertaa ei. Hän yritti työntää miehen pois päältään, mutta mies oli vahvempi. Mies jatkoi yhdyntää. Nainen kertoi, että mies painoi kätensä hänen kasvoilleen niin, ettei nainen saanut henkeä.

Mies myönsi kuulleensa, että nainen sanoi ei. Hän kuitenkin kertoi tulkinneensa, että nainen halusi rajua seksiä, ja että vastustelu oli osa peliä.

Käräjäoikeus totesi, että mies oli pakottanut naisen seksiin. Se ei kuitenkaan löytänyt tarpeeksi näyttöä sille, että teko oli tahallinen.

Käräjäoikeus vapautti miehen raiskaussyytteistä.


Kolme vuotta vanha vapauttava tuomio on juuri sellainen tapaus, joita Ruotsin hallitus haluaa kitkeä uudella lainsäädännöllä. Aina välillä julkisuuteen nousee tapaus, jossa raiskauksesta epäilty vapautetaan syytteistä, koska ei voida todistaa, että hän olisi ymmärtänyt uhrin tarkoittaneen ei.

Suosittu nettivideo vertaa seksin ehdottamista teen tarjoamiseen. Jos tarjoat toiselle teetä ja hän vastaa "en ole varma", voit kyllä keittää teen, mutta älä pakota toista juomaan sitä. Jos hän ensin pyytää teetä eikä sitten haluakaan juoda sitä – harmin paikka, mutta älä pakota häntä juomaan teetä. Ja jos toinen on sammunut tai nukkuu, älä kaada teetä hänen kurkustaan alas.

Suomen ja Ruotsin nykylainsäädäntö ei oleta, että seksiä harrastavat ihmiset ymmärtäisivät nämä hyvin yksinkertaisilta kuulostavat teesäännöt.


Ruotsin uusi laki, jota hallituksen työryhmä ehdotti viime viikolla, vie maata lähemmäs teenjuonnin logiikkaa.

Siinä on kaksi oleellista osaa. Ensinnäkin: raiskaukseen ei tarvita väkivaltaa. Molempien osapuolten tulee aktiivisesti osallistua seksiin. Jos toinen sanoo ei tai on täysin passiivinen, kyseessä on raiskaus, vaikka uhri ei tappelemalla yrittäisikään päästä pois tilanteesta. Svenska Dagbladet referoi tutkimusta, jonka mukaan suurin osa raiskauksen uhreista reagoi jäätymällä, menemällä täysin passiiviseksi. Siksi olisi kohtuutonta vaatia väkivaltaista vastarintaa todisteena raiskauksesta.

Ihmisten ei siis oleteta haluavan koko ajan seksiä. Päinvastoin, heidän oletetaan selkeästi ilmaisevan, kun he haluavat seksiä.

Käsite våldtäkt, raiskaus, on suoraan suomennettuna väkivallanteko. Koska rikokseen ei vaadita väkivaltaa, poistetaan myös koko sana våldtäkt rikoslaista. Jatkossa Ruotsissa puhutaan eriasteisista seksuaalirikoksista.


Toiseksi, tahallisuuden vaatimus poistuu laista. Henkilö voi siis syyllistyä raiskaukseen, vaikka ei voida näyttää, että hän on tehnyt niin tahallaan.

"En ymmärtänyt" ei siis jatkossa pitäisi kelvata selitykseksi.

Asiantuntijat ovat aiemmin suhtautuneet epäilevästi muutokseen ja epäilleet, että se tekisi syyttäjän työn liian helpoksi. Valtiopäivien enemmistö näyttää kuitenkin olevan uuden lain kannalla ja punavihreän hallituksen uskotaan vievän se läpi porvariston tuella.

Oleellista on, että vaikka tahallisuuden vaatimus poistuu, laki ei muuta oikeusjärjestelmän perusperiaatteita. Raiskauksesta epäilty on edelleen syytön, kunnes toisin todistetaan.


Raiskauksesta tuomitseminen
on vaikeaa ja tulee mitä todennäköisimmin olemaan sitä edelleen, vaikka Ruotsin valtiopäivät hyväksyisi uuden lain. Vielä suurempi ongelma niin Ruotsissa kuin Suomessakin on se, että suurin osa raiskauksista ei koskaan tule viranomaisten tietoon.

tasa-arvo 





Viite