Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tohvelisankari ja sen kaverit

22.1.2016

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Onko mies tossun alla? Väestöliiton johtajan Heli Vaarasen mukaan kodeissa miehiä halveksutaan ja pomotetaan. Nykynaisille ei mikään riitä.

Kansanedustaja Anna Kontulan (vas) mielestä olemme siirtäneet perinteisen maatalousyhteisön työnjaon kaupunkiin. Se johtaa kotitöiden kasautumiseen naisille.

Miehet käyttävät kotitöihin päivässä alle kaksi ja puoli tuntia, naiset yli kolme ja puoli (lähde). Koska Suomessa sosiaalinen arvostus hankitaan työllä, asetelma johtaa miehiseen arvottomuuden tunteeseen.


Uskon, että miehet voivat olla kodeissa altavastaajia. Se on pirullinen tilanne molemmille sukupuolille. Suurin syy ahdinkoon on perhevapaiden epätasainen jakautuminen.

Suomessa naiset käyttävät kotihoidontuesta 90 prosenttia ja pikkulapset hoidetaan kotona paljon naapurimaita useammin. Niin kauan kuin keskusta, kristilliset ja perussuomalaiset asiaan vaikuttavat, ei hoitovastuuta saada jaettua.

Kun nainen vuosia hoitaa vauvaa ja taaperoa kotona, hän ylenee vahingossa kotitöiden ylivääpeliksi. Rutiini jää päälle ja töihin palkkakuoppaan palannut äiti huolehtii vanhasta tottumuksesta kurahanskat, kaverisynttärit ja neuvolakäynnit. En ihmettele, jos tämän kivireen vetäminen ilmenee vähättelynä puolisoa kohtaan.

Onneksi tossun alle joutuneen miehen kaverina on Suomen hallitus.

Autoilu halpenee, puolustusvoimille riittää lisää rahaa, kuten myös navetanrakentajille. Samaan aikaan hallitus säästää rajusti päivähoidosta, koulutuksesta ja kehitysavusta.


Suomessa valtio on perinteisesti rynnännyt apuun kun teollisuuden isot työnantajat ovat irtisanoneet väkeä. Telakoiden, Nokian ja paperitehtaiden poispotkituille ovat ministerit itse kiikuttaneet erityistukea.

Nyt vastaavasta ei ole kuuloakaan, vaikka päiväkotien ja yliopistojen säästöt uhkaavat tuhansia virkoja ja kehitysyhteistyön näivettäminen vie järjestöistä toista sataa naisvaltaista työpaikkaa.

Mutta avaahan hallitus samalla naisille uusia uramahdollisuuksia. Kun ikäihmisten kotihoitoa kehitetään, niin jatkossa naisväki saa minimaalisella korvauksella hoitaa myös mummut ja papat.

Pääministeri ei voi tulla koteihin pyyhkimään leivänmuruja tai neuvolaan varmistamaan, että lääkäri osoittaa sanansa myös lapsen isälle. Mutta yhteiskunnan tasa-arvon ratkaisee politiikka. Tällä hetkellä se on taantumuksellista.

perhepolitiikka  perhevapaat  tasa-arvo  feminismi  työllisyys  hoitovapaa 





Viite