Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kreikasta ja Suomesta

26.1.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

"Jäävätkö Suomen miljardit Kreikkaan?" kysyy Ilta-Sanomien tämän päivän lööppi.

Spekuloinnit siitä, miten Syrizan vaalivoitto vaikuttaa markkinoihin (horjuttaa) ja Suomen eduskuntavaaleihin (auttaa perussuomalaisia) ovat täydessä käynnissä. Kuten pääministeri Alexander Stubbkin totesi aamun tiedotustilaisuudessa, Kreikan vaalit vaikuttavat Suomeen. Meillä on yhteinen valuutta.

Ennen kaikkea ne vaikuttavat kuitenkin kreikkalaisiin. Kannattaa palauttaa mieleen, millaisesta tilanteesta Syriza ponnisti voittoon, joka oikeuttaa lähes puoleen parlamenttipaikoista. IMF:n, Euroopan komission ja Euroopan keskuspankin vaatima talouskuri on johtanut Kreikassa kuolemiin ja kansanterveyden järkkymiseen.

Toimittaja Jani Kaaro selvitti vaikutuksia kolumnissaan jo reilu vuosi sitten: 35 000 lääkäriä tai hoitajaa jäi työttömäksi. 60 000 lääkärissäkäyntiä jäi väliin. Vastasyntyneiden kuolleisuus nousi 40 prosenttia. Jo lähes kadonneet tuberkuloosi ja malaria alkoivat jälleen levitä.

Samaa kertoo kansainvälisen ihmisoikeusliitto FIDH:n viime viikolla julkaisema raportti: säästöt yhdessä korruption kanssa ovat johtaneet ihmisoikeusloukkauksiin. Arvion mukaan sänkypaikkojen puute Kreikan sairaaloissa johtaa vuosittain 200 kuolemaan.

Raportin mukaan talouskuri lisää myös sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Naisten ja miesten välinen työllisyysero, joka oli aiemmin kaventunut, lähti taas kasvuun vuonna 2009. Naisten työttömyys oli vuonna 2013 seitsemän prosenttiyksikköä miesten työttömyyttä suurempi. Erityisesti lapsia haluavan nuoren naisen on entistäkin vaikeampi saada työpaikka.

Syriza vastustaa talouskuria, ei Eurooppaa tai Suomea.

Moni toivoo nyt puheenjohtaja Alexis Tsiprasin rikkovan vaalilupauksensa, markkinoiden ja euroalueen yhtenäisyyden nimissä. Realismia on, että populistinen kampanja ei suoraan käänny hallituksen politiikaksi. Toivottavasti Tsipras kuitenkin pitää kiinni päälinjoistaan.

Kreikkalaiset äänestivät muutoksen puolesta ja sen he ovat myös ansainneet. Riippumatta siitä, miten se vaikuttaa Suomen eduskuntavaaleihin.





Viite