Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miehet päättivät: tasa-arvo on valmis

Annakaisa Suni

Sipilä eduskunnassa
tasa-arvo on valmis? Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa politiikan toimittajien ympäröimänä.Annakaisa Suni

tasa-arvo on valmis? Pääministeri Juha Sipilä eduskunnassa politiikan toimittajien ympäröimänä.

28.5.2015

Annakaisa Suni

"Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia." Näin todetaan keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostaman hallituksen hallitusohjelman sivulla kuusi.

Tähän tulokseen hallituspuolueiden johtajat Juha Sipilä (kesk), Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) tulivat neuvotteluissa, joiden osallistujista sekä kuulluista asiantuntijoista kaksi kolmasosaa oli miehiä.

Uudessa hallituksessa on viisi naisministeriä ja yhdeksän miesministeriä. Naisten osuus jää siis 36 prosenttiin. Ensimmäistä kertaa sitten Harri Holkerin vuonna 1991 lopettaneen hallituksen toisen sukupuolen edustus on alle 40 prosenttia.

Koska tasa-arvo on jo saavutettu, ei hallitusohjelmasta luonnollisesti löydy kirjausta sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä. Edellisen kerran tasa-arvon edistäminen lienee puuttunut hallitusohjelmasta 1990-luvulla.

Kun kysyn pääministeri Juha Sipilältä, onko Suomen tasa-arvo valmis, hän kääntää puheen takaisin hallituksen kokoonpanoon. Sukupuolijakauma paranee Sipilän mukaan kahden vuoden päästä, kun Annika Saarikko tulee perhe- ja hyvinvointiministeriksi Juha Rehulan tilalle.

Mikä on kuvanne tasa-arvon tilasta Suomessa yleensä, tarvitseeko sen hyväksi tehdä jotain?

"Minusta Suomessa on hyvä tasa-arvon tilanne ja tämä oli yksi päätöksenteon perusteista. Tietenkin meidän ryhmässämme on 28 prosenttia naisia, niin totta kai se tekee tehtävän hieman hankalaksi. Miehissä on nyt enemmän niitä pettyneitä", Sipilä vastaa, eikä jää pohtimaan sitä, miksi keskustan edustajista alle kolmasosa on naisia.

Eli hallitus ei aio erityisesti tehdä mitään miesten ja naisten tasa-arvon eteen?

"Ei hallitus kyllä huononna millään tavalla miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, päinvastoin", Sipilä sanoo.

Sipilän viimeinen lause tuntuu osoittavan joko tietämättömyyttä tai piittaamattomuutta. Tasa-arvolle ratkaisevaa ei nimittäin ole se, millainen kaunis muotoilu siitä hallitusohjelmaan raapustetaan tai pääseekö Anne Kalmari (kesk) tai Pirkko Mattila (ps) ministeriksi (eivät päässeet), vaikka niitä onkin mielenkiintoista pohtia.

Sipilän hallitus päätti huonontaa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, kun se päätti neljän miljardin leikkauksista. Se on ratkaisevaa.

Leikkauksista suuri osa kohdistuu julkiselle sektorille, siis naisvaltaiseen sosiaali- ja terveydenhoitoon ja koulutukseen. Työpaikkoja häviää, ja jäljelle jäävät naiset ovat entistä ahtaammalla.

Toki näistä valtion suurimmista menoeristä täytyy leikata, jos suuria leikkauksia haetaan, mutta on väärin väittää, etteikö se vaikuttaisi tasa-arvoon.

 

Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluja.





Viite