Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miljoona syrjittyä

22.1.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

Uusi eturyhmä, yksinelävät, yrittää saada äänensä kuuluviin kevään eduskuntavaaleissa.

Yksinasuvia on Suomessa 1,1 miljoonaa. Nykyisessä eduskunnassa yksinelävät ovat aliedustettuja – yliedustettuja ovat esimerkiksi avio- ja avoperheiden vanhemmat, yksinhuoltajat, hyvätuloiset ja miehet.

Vihreän Langan perjantaina ilmestyvä paperiversio kertoo yksinelävien muita heikommasta taloudellisesta asemasta ja heihin kohdistuvasta syrjinnästä.

Yksinasuvien tulot kehittyvät muita ryhmiä huonommin, he ovat sairaampia ja kuolevat nuorempina.

Asuminen maksaa suunnilleen yhtä paljon, oli kuluja jakamassa yksi tai kaksi aikuista.

Esimerkiksi kotitalousvähennystä pariskunta saa tuplasti, vaikka remontti- ja siivouskulut ovat asuntokohtaisia.

Puolueissa yksinelävien asiaa on potkinut eteenpäin muutama innostunut poliitikko, jotka saavat tehdä kovasti töitä saadakseen äänensä kuuluviin edes oman puolueensa sisällä. Vihreiden kansanedustajaehdokas Maria Ohisalo tutkii työkseen leipäjonoja - niissä jonottavissa yksinasuvat ovat yliedustettuina.

Ohisalon mielestä yksinasuville pitäisi harkita esimerkiksi verohelpotuksia. Poliitikkojen ja sosiaaliturvan asiantuntijoiden pitäisi käydä läpi mahdollisuuksia ja niiden kustannuksia.

Viime vuonna useat poliittiset puolueet tekivät linjauksia yksinelävistä.

Vihreiden poliittiseen ohjelmaan kirjattiin kesän puoluekokouksessa seuraava tavoite: ”Parannetaan yksin asuvien asemaa pienten ja kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa tukemalla ja yhdenvertaistetaan lainsäädäntöä, joka nykyisellään kohtelee yksin asuvia epätasa-arvoisesti yhdessä asuviin verrattuna.”

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) nimitti työryhmän pohtimaan yksinelävien asemaa. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) aikoo pitää maaliskuussa ”yksinäisyysfoorumin”.

Keskusta esitteli omat linjauksensa otsikolla ”Yksi on yhtä paljon kuin kaksi” ja vaati muun muassa perheverotusajatuksen hylkäämistä ja kotitalousvähennyksen muuttamista asuntokohtaiseksi.

Myös kristillisdemokraatit on esitellyt yksinelävien politiikkaohjelman.

Yksinelävien aseman koheneminen riippuu paljon siitä, miten he onnistuvat järjestäytymään eturyhmäksi. Nyt harva määrittelee itsensä yksinelämisen tai yksinasumisen kautta. Äitinä tai isänä itseään markkinoi moni eduskuntavaaliehdokas, ja moni äänestäjä pitää perheitä tukevaa politiikkaa tärkeänä.

Suomen yksinelävät ry:ssä on vain 350 jäsentä, vaikka heitä potentiaalisesti on 1,1 miljoonaa.

”Jos perheillä on ongelma, se on yhteiskunnan ongelma. Jos yksinelävällä on ongelma, se on yksinelävän ongelma”, tiivistää Suomen yksinelävien puheenjohtaja Tomi Flemming nykyisen ajattelutavan.

Suurikaan ihmisryhmä ei saa poliitikkoja kuulolle, jos he eivät järjestäydy ja aja asiaansa.





Viite