Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ei ”joko tai” vaan ”sekä että”

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

10.12.2010

Sara Sajaniemi

Kaisa kirjoitti perhe- ja parisuhdeväkivallasta, todella kipeästä ja syvälle yhteiskuntaamme juurtuneesta asiasta. Olemme samaa mieltä, miten tärkeää tämän ehkäiseminen on.

Olin kesällä 2009 ihmisoikeusjärjestö Amnestyn työntekijänä ja tutustuin järjestön Joku raja! –kampanjan tilastoihin: 19,6 prosenttia parisuhteessa elävistä suomalaisnaisista on joutunut fyysisen tai seksuaalisen parisuhdeväkivallan tai sillä uhkaamisen kohteeksi.

Joka viides tätä blogia lukeva nainen tietää, miltä tuntuu pelätä väkivaltaa kotonaan.

Kaisa kirjoitti, ettei ”jaksa innostua ydinvoimaa vastustavista mielenosoituksista, kun seinän takana hakataan ja huudetaan”. Näitä asioita ei voi minusta asettaa vastakkain, sillä tämän päivän ja tulevan Suomen ihmisten hyvinvointi eivät ole ”joko tai” vaan ”sekä että”.

Vihreät ovat tehneet työtä sekä lähisuhdeväkivallan kitkemiseksi että puolustaneet rohkeasti turvallista energiapolitiikkaa.

Teot ovat kauneimpia sanoja lähisuhdeväkivallan uhrien auttamiseksi. Vihreä oikeusministeri Tuija Braxin kaudella lähisuhdeväkivallan uhrin oikeusturvaa on parannettu ja rikoksesta seuraavia rangaistuksia tiukennetaan.

Oikeusministerin johdolla eduskunta hyväksyi 23.11 lakimuutoksen, jonka nojalla lähisuhdeväkivaltatapausten esitutkinnan käynnistäminen ja tekijän saattaminen vastuuseen eivät ole uhrin harteilla.

Tiukat rangaistukset ja teoista vastuuseen joutumisen riskin kasvaminen vaikuttavat osaltaan ennaltaehkäisevästi, mikä on tärkeää. Ainoastaan tehokkaalla väkivallan ehkäisyllä saadaan muutos kohti lyömättömämpää Suomea.

Mielestäni uhrit tarvitsevat apua ja tukea. Lisäksi on ehkäistävä väkivallan uusiutumista ja autettava myös väkivallan tekoon ajautuvia. Väkivaltaisen henkilön taustalla voi olla alkoholi- tai mielenterveysongelmia, heikko itsetunto tai käsittelemättömiä traumoja.

Vaikka nämä seikat eivät tee väkivallantekoa vähemmäksi tai hyväksyttävämmäksi, on myös lyönyttä osapuolta tuettava, jotta väkivaltaisuutta saadaan kitkettyä yhteiskunnastamme.

Isompi asia tavoite on yhteiskunnallinen asennemuutos. Perheen sisällä tapahtuva väkivalta mielletään yksityisasiaksi. Seinän takana paukkuu, mutta siihen ei tohdita puuttua.

Haluan, että tulevat lapseni voivat elää turvassa niin ydinjätteeltä kuin väkivallaltakin. Ydinvoima on tarpeetonta riskienergiaa, jonka vakavimmat ongelmat lastaamme tulevien sukupolvien kannettavaksi, ja lykkää ratkaisevia päätöksiä, joilla Suomi saavuttaa kestävän ilmastopolitiikan. Siksi jaksoin innostua vastustamaan elinkeino- ja teollisuusministerin lyhytnäköistä lisäydinvoimaesitystä.

Oleellinen osa tulevaisuuden turvallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta on, miten vakaan ympäristön jätämme jälkeemme. Kaisa, millaisen elinympäristön sinä haluat jättää lapsillesi?

Kirjoittaja on vihreiden eduskuntavaaliehdokas Pohjois-Savon vaalipiirissä.





Viite