Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kirjallisuutta konnille

Natalia Baer

Tontilta-banneri.
Natalia Baer

18.10.2010

Jarkko Tontti

19-vuotiaalle utahilaiselle Reggie Shaw’lle kävi kehnosti. Hän lähetti tekstiviestejä tyttöystävälleen ajaessaan, minkä takia hänen katumaasturinsa ajautui sivuun ja tönäisi vastaan tullutta autoa. Seuranneessa törmäyksessä Shaw’n töytäisemän auton matkustajat kuolivat heti.

Kiinnostavaa tässä surullisessa ja kovin tyypillisessä tapauksessa oli Shaw’n saama tuomio: 30 vuorokautta vankeutta ja 200 tuntia yhdyskuntakuntapalvelua, minkä lisäksi tuomari määräsi Shaw’n lukemaan Victor Hugon romaanin Kurjat, jotta hän ottaisi mallia kirjan päähenkilöstä Jean Valjeanista.

Myöskään texasilaisen Mitchell Rousen elämä ei pysynyt kaistalla. Häntä uhkasi 60 vuoden vankeustuomio huumerikoksista. Sairaalan röntgenteknikko Rouse hoiti työstressiään Crystal Methillä eli metamfetamiinilla, kunnes jäi kiinni. Nykyään hän on kuitenkin vapaa mies, ei käytä enää huumeita, ja on saanut myös perheensä takaisin.

Rousen pelasti vankeusrangaistuksen vaihtoehdoksi annettu kuntoutusohjelma Changing Lives Through Literature (CLTL). Ohjelmassa rikolliset lukevat kirjallisuuden klassikkoja ja kerääntyvät ryhmässä keskustelemaan lukemastaan. Ryhmiä vetävät yhdessä tuomari, kirjallisuustieteilijä ja ohjelmaa valvova viranomainen.

Idea tuntuu vähintäänkin oudolta, mutta se on toiminut hämmästyttävän hyvin ainakin useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Texasissa 597 tuomitusta, jotka osallistuivat ohjelmaan, vain 36 (6 %) menetti uusien rikosten takia ehdonalaisen vapautensa. Massachusettsissa ohjelmaan osallistuneista 19 % syyllistyi myöhemmin elämässään johonkin rikokseen, kun vastaava luku muilla tuomituilla oli 42 %.

Vapautuneiden vankien todennäköisyys syyllistyä uusiin rikoksiin on korkea kaikkialla, myös Suomessa. Kaikki keinot tämän vähentämiseksi on syytä selvittää. Texasissa alkuepäluuloista päästiin eroon taloudellisilla perusteluilla. Kirjallisuuskuntoutus maksoi 500 dollaria, pitkä vankilatuomio 30 000 dollaria. Ryhmien vetäjät käyttävät klassikkotekstejä, jotka käsittelevät sellaisia teemoja kuin kohtalo, vapaus, rakkaus, viha, suvaitsevaisuus ja empatia.

Mitchell Rouse kertoo vaikuttuneensa kurssin ansiosta John Stuart Millin ajatuksista teoksessa On Liberty. Eräs pitkän linjan elämäntaparikollinen sai uuden roolimallin itselleen Ernest Hemingwayn romaanista Vanhus ja meri.

Suomalaisen rikosseuraamuslaitoksen julkilausuttu tavoite on tietysti se, että tuomittu kehittäisi valmiuksiaan rikoksettomaan elämään. Heitä tuetaan monella tavalla, jotta syntyisi edes mahdollisuus sijoittua osaksi yhteiskuntaa sen täysivaltaisena jäsenenä. En tiedä, onko englannin kielen professori Robert Waxlerin ajatuksesta syntynyttä CLTL-ohjelmaa tuumittu Suomessa, mutta ehkä kannattaisi yrittää.

Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies, joka määräisi Matti Nykäselle Minna Canthin romaanin Työmiehen vaimo.





Viite