Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuru elää Ylöjärvessä

5.8.2014

Vesa Sisättö

Tien poskessa nököttää pieni, mustasta graniitista veistetty hautakivi, jonka luona näyttäisi olevan aina tuoreita kukkia. Hautakivi on Ylöjärvellä kantatie 65:n varrella. Kun ohi ajaa, huomaa että kivessä lukee ”Kuru”, päivämääriä ei autosta erota. Kivi on pystytetty entisen kunnan rajalle.

Pirkanmaalainen Kurun kunta liitettiin Ylöjärven kaupunkiin vuonna 2009. Kuru oli pinta-alaltaan iso ja luonnonkaunis kunta – Seitsemisten kansallispuistosta suurin osa sijaitsi sen alueella. Kuru oli tunnettu graniitistaan, josta varmaan tienposken hautakivikin on veistetty.

Kirkonkylä oli viehättävä pieni maalaistaajama, jossa muutamat eri-ikäiset liikerakennukset loivat maalikylän tunnelmaa parin risteävän tien varrella. Tai onhan se Kurun taajama edelleen yhtä kaunis, vaikkei kunnantalossa enää valtuusto kokoonnukaan. Jotain on kuitenkin muuttunut, eikä se selvästikään ole ollut kaikkien asukkaiden mieleen.

Ihmiset haluavat itse määritellä keitä ovat ja mistä ovat kotoisin. Tämä on ollut taustalla kaikissa itsenäisyystaisteluissa ja myös emansipatorisissa liikkeissä. Taistelua on käyty ennen kaikkea sitä vastaan, että joku muu määrittelee, kuka olet. Ja päättää, mitä sinun pitäisi tuntea olevasi.

Taloudellisen ja byrokraattisen pakon sanelemat kuntaliitokset sotivat tätä inhimillistä tunnetta vastaan.

Kurulaiset saavat edelleenkin olla kurulaisia, mutta nyt heidän pitäisi alkaa tuntea olevansa myös ylöjärveläisiä. Vaikka kyse on kahdesta pirkanmaalaisesta paikkakunnasta, erot ovat isoja. Samaan Ylöjärven kaupunkiin kuuluvat nyt Tampereessa kiinni olevat omakotitaloalueet ja korpiseudut 80 ajokilometrin päässä pohjoisessa, entisen Kurun alueella.

Kukaan ei pidä siitä, että hänen identiteettiään aletaan määrätä ylhäältä päin. On helppoa nähdä, että osa sote-uudistusyritysten kitkaisuutta liittyi uhkaan, jota kuntien ja palveluiden uudelleenmiettiminen saattaisi merkitä ihmisten kotipaikkaidentiteetille. Vaikka se olisi vain itse väistämättömän asian sivutuote.

Sitä ei ole helppoa nähdä, mitä Suomen kunnille pitäisi tehdä, kun veronmaksajat vähenevät ja kulut kasvavat. Mutta uusia identiteettejä ei ole helppo luoda poliittisilla päätöksillä.

Kesällä lähestyin Kurua vaihteeksi Ruoveden suunnasta. Jossain vaiheessa tien varressa näkyi Ylöjärvi-kyltti. Ihmettelin, että miksi epäilemättä melko tuore kyltti näytti jo noin rapistuneelta. Lähempänä huomasin, ettei kyltin rähjäinen ulkonäkö johtunutkaan rapistumisesta. Joku oli spreijannut Ylöjärvi-sanan päälle ”Kuru”.





Viite