Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luomu on tosijees?

3.4.2013

Folio Hattu

Jos ydinvoima saa viherpiipertäjän poistamaan varmistimen ayurvedisestä teepannustaan, luomu saa hänet ryntäämään kuola valuen kohti. Kaikki luomu-alkuinen on hyvähyvää! Jos piipertäjä haukkaa reilusti permakulttuurin periaattein itse kasvattamaansa biodynaamista luomumaatiaisnaurista, hän voi saada sellaisen ravinto-orgasmin, että siinä tärisee paitsi Maa myös Kuu, josta lisää myöhemmin.

Luomuruoka on terveellistä, väitetään. Tutkimukset eivät ole löytäneet yksiselitteistä eroa. Luomussa ei ole torjunta-ainejäämiä, ja tavallisessa ruoassa niitä on yleensä turvallisina pidetyissä rajoissa. Stanfordin yliopistossa tehdyssä kokoomatutkimuksessa ei löydetty merkittäviä terveyseroja – esimerkiksi allergioiden määrässä – luomu- ja tavallista ruokaa syövien välillä.

Luonto nyt kaiketi kiittää luomusta? No ei vältsisti. Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Luomupelto voi tuottaa vähemmän päästöjä vesistöihin kuin tavallinen pelto. Tuotettua ruokakiloa kohti päästöt saattavat olla suuremmat, sillä luomupelto tuottaa vähemmän satoa.

Luomuviljely säästää luonnon monimuotoisuutta – mutta jos peltopinta-alaa tarvitaan luomussa enemmän, se pitää ottaa jostain. Monimuotoinen villi luonto on tällöin tulilinjalla, etenkin ihmiskunnan sydänmailla, jossa kaikki viljelykelpoinen maa on jo viljelty.

Niin, se Kuu. Haukunpa tässä biodynaamisen viljelynkin, vaikkei se oikein edes liity asiaan, mutta tämä ei ole reilu palsta. Miksi biodynaamiseen viljelyyn saa luomutukia? Siis luomuviljelyyn, joka nojaa astrologiaan ja muuhun hokkuspokkukseen? Aargh!

Hienointa luomussa on eläinten hyvä kohtelu. Tosin on makuasia, onko 81 päivää elänyt luomubroileri onnellisempi kuin 38 päivää elänyt tehoserkkunsa . Luonnossa kanalinnut voivat elää yli 10 vuotta.

Sitten on tietysti homeopatia. EU:n luomusäännöissä homeopatia on määrittely ensisijaiseksi luomueläinten hoitomenetelmäksi. Voi elämän kevät! Homeopatia on todistettu roskaksi: väitettyä vaikuttavaa mekanismia ei ole. Sairaita eläimiä ”lääkitään” tislatulla vedellä.

Oikeasti sairaille luomueläimille annetaan toki tehokastakin hoitoa. Mutta kun luomueläin saa antibiootteja, se joutuu karenssiin. Sairastunut luomulehmä saatetaan pistää saman tien teuraaksi, sillä kasvattajalla ei ole varaa pitää eläintä tyhjänpanttina. Vähän on luomussakin nyt eläinrääkkäyksen makua.

Vaikkei se tapoihini kuulu, esitän tässä idean, joka löytyy esimerkiksi Elina Lappalaisen kirjasta Syötäväksi kasvatetut. Mitä jos ruokakauppoihin tuotaisiin hyvin kohdeltua eläintä? Se olisi syönyt luomujyvien sijaan normaalia rehua ja sitä olisi hoidettu koulueläinlääketieteellä mutta kohdeltu kuin luomueläintä.

Hyvin kohdeltu kyljys ei ehkä ylentäisi ekohipsteriä tiloihin niin kuin luomu, mutta eipä luomuakaan sokkotestissä kukaan erota.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 28. maaliskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.





Viite