Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sinipunainen välirikko

2.10.2014

Juha Honkonen

Kokoomuksen ja demarien hallitusyhteistyö ei alun perinkään perustunut rakkauteen. Platoninen suhde syntyi, koska EU-kriittisiä perussuomalaisia ei haluttu mukaan ja vihreiden puoluevaltuuskunta torppasi porvarihallituksen.

Järkiliittokin alkaa rakoilla. Ensin demaripomo Antti Rinne toi hallitukseen kilpailevan esityksen Olkiluoto 4 -voimalasta ohi kokoomusministeri Jan Vapaavuoren. Sitten Rinne ilmoitti, ettei aio viedä valtioneuvostoon esitystä hallintarekisteristä, joka vähentäisi osakeomistusten avoimuutta. Huhutaan, että esityksen tekisikin kokoomus.

Kolmas eripuran aihe on vanha kunnon sote-uudistus, johon kokoomuksessa ollaan sittenkin tyytymättömiä. Esitys kun kuulemma sorsii terveysalan yrityksiä. Huhutaan, että tästäkin saattaa tulla kilpaileva esitys.

Jos hallitukseen viedään eripuraisia esityksiä, demarit ovat helisemässä. Kokoomuksen apupuolueet rkp ja kd äänestävät kiltisti Alexander Stubbin ja Vapaavuoren tahdon mukaan.

Terhakka Rinne lähtisi muuten ovet paukkuen hallituksesta, ellei demarien kannatus sukeltelisi lähes pohjamudissa. Rinteen kannattaa vain odottaa, että sdp:n kannatus kääntyisi nousuun. Voi olla, että aikaa kuluu vaaleihin ja ylikin.

Vihreiden lähtö hallituksesta ja vaalien läheisyys ovat muuttaneet hallituskvartetin linjauksia. Keskustan jyrätessä gallupeissa maakuntien ääniä kalastellaan lupailemalla voimaloita pohjoiseen. Ydinpytty Pyhäjoelle sekä tekoaltaita Kollajalle ja Vuotokseen.

Jos ja kun vihreät joutuvat lusimaan ensi kauden oppositiossa, lähes koko ympäristöhallinto on vaarassa. Jo nyt ely-keskusten yt-neuvottelut uhkaavat luonnonsuojelua. Pahin skenaario olisi ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriöin yhdistäminen, mikä olisi mahdollista keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituksessa.

Mörköhallitus uhkaisi myös kehitysapurahoja. Perussuomalaiset haluaisivat romauttaa ne, eivätkä kepu ja kokoomus kovin hanakasti pane vastaan. Jo nyt avun osuus bkt:stä laskee ensi vuoden budjetissa 0,48 prosenttiin. YK:n suosittelemaa 0,7 prosenttia Suomi ei saavuta koskaan.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.





Viite