Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Bandiittien tasavalta

Elämää konfliktien keskellä. Blogissa seurataan Venäjää Pohjois-Kaukasian näkökulmasta.

Elämää konfliktien keskellä. Blogissa seurataan Venäjää Pohjois-Kaukasian näkökulmasta.

24.3.2009

Laura J. Rantanen

Adygeja on monikansallisen ja moniongelmaisen Kaukasian rauhallisimpia alueita. Tasavallan yhteiskunnallinen ja poliittinen tilanne on vakaa. Kansallisuuksien väliset suhteet perustuvat yhteistyölle ja yhteisymmärrykselle. Kaksi pääkansanryhmää – venäläiset ja adygeit – käyvät esimerkillisen rakentavaa dialogia keskenään.

Kuulkaa virallinen totuus.

Rauhallista Adygejassa kyllä on – täällä ei eletä sisällissotaa muistuttavissa olosuhteissa, kuten muutaman sadan kilometrin päässä Ingušiassa. Myöskään ääri-islamismi ei ole löytänyt täältä kasvualustaa, päinvastoin kuin esimerkiksi Dagestanista.

Juhlapuheissa ylistetty etnisten ryhmien välinen yhteistyö ja yhteisymmärrys näyttää arkipäivässä unohtuvan monelta tasavallan asukilta.

Vielä kaukana Majkopista, junassa Moskovasta Krasnodariin, minua neuvottiin pysymään etäällä pahoista adygeista.

”He ovat kaikki bandiitteja”, sotšilainen hyttitoverini valisti.

Paikan päällä venäläiset tuttavani ovat varoittaneet minua kävelemästä yksin illalla kaupungilla, koska adygeimiehet raiskaavat minut varmasti. Varoitukset höystetään karmaisevilla tarinoilla siitä, mitä ja miten yksin liikkuville nuorille naisille on tehty.

Adygeit puolestaan suhtautuvat epäluuloisesti koko Venäjään, jolla tosin tarkoitetaan yleensä vain pahuuden pesänä pidettyä Moskovaa.

Kadulla ja puistoissa adygeit ja venäläiset seisoskelevat useimmiten omissa porukoissaan.

Yhden etnisen ryhmän asiaa ajava Agydejan slaaviliitto keräsi pari vuotta sitten nimiä federaation presidentille osoitettuun vetoomukseen, jossa vaadittiin kansanäänestystä tasavallan asemasta Venäjän federaatiossa. Slaaviliitto haluaisi poistaa Adygejalta sen autonomian.

Koska venäläiset ovat tasavallassa ylivoimainen enemmistö, ei ole vaikea arvata kansanäänestyksen lopputulosta. Tähän mennessä federaation hallinto ei ole halunnut tai uskaltanut lähteä muuttamaan alkuperäisväestöjen mukaan nimettyjen autonomisten tasavaltojen asemaa, vaikka se ehkä haluaisikin.

En lähtisi minäkään kokeilemaan Kaukasiassa.

Kirjoittaja oleskelee ja opiskelee Adygejan tasavallan pääkaupungissa Majkopissa, Venäjällä. Lisää Rantasen Kaukasia-blogitekstejä löydät täältä.





Viite