Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Laillista toimintaa

5.3.2010

Elina Hirvonen

Käyttäjän Elina Hirvonen kuva

Kirjoittaja on kirjailija, dokumenttiohjaaja ja Vihreän Langan nettisivujen bloggaaja. Kustantamo Avain julkaisi maanantaina hänen blogeistaan kootun kirjan Afrikasta – muistiinpanoja vuosilta 2007–2009.

Mitä yhteistä on suomalaisella turkistarhauksella, Nokia Siemens Networksin Iraniin myymällä valvontajärjestelmällä ja 12-vuotiaan tytön avioliitolla 80-vuotiaan miehen kanssa Saudi-Arabiassa?

Se, että ne kaikki ovat tapahtuneet laillisesti. Ja se, että ne kaikki aiheuttavat kärsimystä, jota on kovin vaikea perustella.

Turkiseläinten oloista puhuttiin jo 1990-luvun alussa. Eläinaktivistit iskivät tarhoille ja vapauttivat eläimiä luontoon.

Turkistarhauksesta tuli valtakunnallinen keskustelunaihe sen jälkeen, kun eläinaktivistit toimittivat julkisuuteen kuvia siitä, miten tarhatut eläimet voivat. Suuri yleisö näki saman, mistä aktivistit ovat puhuneet pitkään. Häkkeihin suljetut eläimet kituvat.

Voiman verkkolehti Fifi julkaisi viime viikolla reportaasin, jossa toimittaja Hanna Nikkanen selvitti, millaisen valvontalaitteiston Nokia Siemens Networks myi Iraniin.

Kesällä 2009 iranilaiset lähtivät vilpillisiksi epäiltyjen vaalien jälkeen kaduille osoittamaan mieltä. Hallitus kukisti kansannousun väkivalloin. Pidätettyjen asianajajat kertoivat, että poliisi löysi aktivisteja valvomalla tietoliikennettä.

Nikkasen saama manuaali osoittaa, että Nokia Siemens Networksin ohjelmisto mahdollistaa käyttäjän kaiken tietoliikenteen tallennuksen, toiston ja tutkimuksen.

Mutta kaupassa ei ollut mitään laitonta. Ei, vaikka Iranin oligarkiaa pidetään yhtenä maailman julmimmista hallinnoista. Vaikka pidätetyt odottavat nyt hirttotuomiota.

Tämän vuoden uutiset 12-vuotiaan saudiarabialaisen tytön avioliitosta yli 80-vuotiaan miehen kanssa levisivät kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Samalla valkeni, että Saudi-Arabiassa avioliitolle ei ole ikärajaa.

”Miten moinen lainsäädäntö on mahdollinen?” kohistiin.

On paljon eettisiä ja poliittisia kysymyksiä, joista voi olla aidosti eri mieltä. Onko väkivalta hyväksyttävää suuremman väkivallan estämiseksi? Voiko yksilönvapautta rajoittaa yhteisen hyvän nimissä?

Sitten on tilanteita, joissa jotkut argumentit kuulostavat aivokuolleilta, vaikka niitä miten yrittäisi ymmärtää. Yksi näistä on kärsimyksen perusteleminen sillä, että sen aiheuttaminen on laillista.

Iranin teloitukset ovat laillisia. Yhdysvaltain vesikidutus oli laillista. Ihmisten tuhoaminen keskitysleireillä oli laillista.

Ja meillä, Pisa-tutkimusten kärkimaassa, pääministeri Matti Vanhanen ja maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila reagoivat turkistarhakuviin toistamalla julkisesti tuota samaa ajattelun tappavaa, hirmuvaltiaiden rakastamaa perustelua.





Viite