MAKEA VESI

JAKE | 29.12.2008 1:27

MAKEA VESI ON MEIDÄN TÄRKEIN RAAKA-AINE.SE MYÖS TULEE LOPPUMAAN JA SIITÄ KÄYDÄÄN SOTIA TULEVAISUUDESSA...........JOSKUS.

Makea vesi loppuu väestöräjähdyksen seurauksena

tutkija Pohjanmaalta | 29.12.2008 13:25

Makea vesi loppuu eräissä maissa väestöräjähdyksen seurauksena. Joka ikinen kuukausi tarvittaisiin globaalilla tasolla lisää makeaa vettä 6,7 miljoonalle ihmiselle. Mahdoton tehtävä. Hyvä sivusto asiassa löytyy

http://www.edu.fi/TEEMAT/KEKE/vesi/tilanne.html

Makean veden loppuminen on yksi malthusialaisen katastrofin elementeistä. Populaatiot kasvavat suuremmiksi kuin alueellinen resurssi, vesi. Veden puute on yksi keskeinen elementti väestönkasvun pysähtymiseen. Se on ikävä prosessi. Olisi pitänyt herätä tilanteeseen jo 20 vuotta sitten.

Vesi on myös ongelma Palestiinan kysymyksessä. Sitä ei riitä molemmille osapuolille. Sielläkin se on väestöäjähdyskysymys. Palestiinalaispakolaisten lukumäärä oli 60 vuotta sitten 700.000. Nyt 4,4 miljoonaa. Jordanjoki ei enää virtaa Kuolleeseen mereen saakka, pohjavesivarat hupenevat koko ajan.

Arvelen, että suurimmat tulvaisuuden sodat käydään paikallisella tasolla vedestä. Ja globaalilla öljystä.

Vettä sataa toisaalta myös

Matti Keski-Korpela | 02.01.2009 12:52

Vettä sataa toisaalta myös taivaalta , joten sadeveden keräämiseen kaiketi ryhdytään paneutumaan. Tai sitten pitäisi ryhtyä , tai vielä oikeammin olisi pitänyt ryhtyä kauan sitten.

Veden kiertokulku luonnossa

tutkija Pohjanmaalta | 02.01.2009 14:07

Veden kiertokulku luonnossa on erilainen arideilla ja humideilla alueilla. Arideilla aluella veden haihtuminen on suurempi kuin sadanta, humideilla alueilla pienempi. Veden riittävyys on ongelma arideilla alueilla kun haihtuvuus on suurempi kuin sadanta. Väestöräjähdysmaat ovat usein arideja alueita ja veden keräily altaisiinkin on ongelma suuren haituvuuden kannalta. Näiden alueiden pohjavesivaratkin ovat yleensä vanhaa varastoa, ne ovat syntyneet kauan sitten toisenlaisissa ilmasto-olosuhteissa.

Vähenevien vesivarojen ja kasvavan populaation yhdistelmään ei ole kaunista ratksisua olemassa kun sen ratkaisee aikanaan omalla tavallaan luonto itse. Ja ilmastonmuutos vielä kiihdyttää prosessia.

Vesivarojen yksityistäminen

Juha | 08.02.2010 18:24

Taitaa vesisodan tulevaisuus olla lähempänä kuin uskommekaan, ainakin jos seuraa mitä Suomessa tapahtuu vesivarojen suhteen:

"Miksi EU ajaa tätä nimenomaan Suomessa? No Eurooppaa "nääs niinqu" uhkaa vesipula (Josta mainitsi mm. J. Ollila YLEn hastattelussa 4.12.2009), ja Suomi on yksi Euroopan suurimpia puhtaan ja makean veden alueita. On arvioitu, että vuoteen 2032 mennessä maailmassa yli viisi mijardia ihmistä kärsii vesipulasta. Vedestä on siis tulossa ihan helvetin kallista tavaraa."

http://turjalainen.blogspot.com/2010/02/skandaali-viinivaaran-pohjavesih...

Marko "Nälkä" Sihvonen

Anna | 22.02.2010 17:33

Onko eduskuntatalon edustalla nälkälakkoilevaa, mm. Suomen pohjavesien myymistä vastustavaa Marko Sihvosta sivuttu jollain taholla vihreässä keskustelussa? Ihmeen vähän mielenilmaus on saanut julkisuutta, vaikka ymmärtääkseni paikalla on myös jonkunlaiset tukijoukot. Olisin kuvitellut, että edes Vihreät kiinnostuisi tällaisesta kansalaisaktivismista. Tämä jotenkin surullisesti todistaa yhden Markon pointeista oikeaksi: soraäänet on todella helppo vaieta kuoliaaksi.

Vesivarojen yksityistäminen uhkaa luonnonsuojelualuetta

H2O | 01.03.2010 21:04

Kiiminkijoen latvavesistöjen pumppaus kaupallisiin tarpeisiin voi aiheuttaa sen, että osa Oivassuon luonnonsuojelualueesta kuivaa täysin.

Ympäristökeskus on raportoinut aiheesta:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=13554&lan=fi

Vastaavia hankkeita on Karvialla ja Utsijoella, jossa Sulavesihanke merkitseee pohjavesivarantojen myymistä ulkomaille. Asiakkaina on mm. Pepsi ja Nestle.

Edes maanomistajat eivät voi hankkeita välttämättä estää, koska vesilainsäädännön uuden standardin mukaisesti ( ISO 22000) veden käyttö-ja hyödyntämisoikeudet voidaan juridisesti irrottaa maa-alueiden omistusoikeudesta. Näin ollen suuryhtiö voi tulla yksityishenkilön tai kunnan omistamalle maalle ja pumpata sieltä pohjavettä, ilman näiden suostumusta. (vrt. kaivoslaki)

Jenkeissä alueilla, joissa vedet on yhtiöitetty, maanomistajat eivät saa koota edes sadevettä mailtaan. Sadevesikin on yhtiöiden omaisuutta.

Suomalainen vesi luonnon ja kansalaisten käyttöön

H2O | 02.03.2010 17:57

Tässä on adressi sen puolesta, että suomalaiset ja suomalainen luonto saisi pitää pohjavetensä:

http://www.adressit.com/oikeuspohjaveteen

"Makean veden ja pohjaveden varannot ovat meille kaikille suomalaisille kuuluvaa kansallinen luonnonvara, jota EI saa yksityistää eikä myydä ulkomaiseen omistukseen."

Tässä kerrotaan siitä, mitä seuraa, kun monikansalllinen yhtiö ostaa valtion pohjavedet:

http://en.wikipedia.org/wiki/2000_Cochabamba_protests

Suomalaisten ei pitäisi antaa periksi, niinnkuin ei antaneet bolivialaisetkaan.

Miten voi myydä toisten vedet ?

Maapallon ystävä | 05.03.2010 9:38

Miten poliitikot voivat myydä toisten pohjavedet sijoittajille ?

Suomalaisilla on ikimuistoinen nautintaoikeus omiin pohjavesiinsä. Ei politiikot voi niitä sosialisoida valtiolle ja sitten myydä toisille hetken rahanhimossa. Näin nyt tehdään.

Suomi-neidon pohjavesiä himoitsee rasvaiset sijoittajat silmät kiiluen, vaikka ei haluta. Suomi-neito sanoo EI. En halua. Ei saa ottaa väkisin.

Pitääkö seuraavaksi alkaa maksamaan oman kaivon vedestä ja tynnyrin sataneesta cola-firmalle ? Saako kohta edes lunta viedä pois tontilta ? Myydäänkä seuraavaksi järvetkin ja maksusta pääsee uimaan ?

pohjavedet

pasi nurmi | 05.03.2010 17:02

Suomessa pitäisi perustaa puolue joka on kiinnostunut ympäristö asioista, luonnon varojen käyttö kestävältä pohjalta.

Kirjoita uusi kommentti

  • Kirjoita asiallisesti, omalla nimellä ja noudata hyviä tapoja. Pysy aiheessa, ja jos linkkaat muualle, kerro mitä linkki sisältää. Keskustelussa ei saa esittää haastateltaviin, toisiin keskustelijoihin, kolumnisteihin, toimittajiin tai muihin henkilöihin kohdistuvia loukkaavia tai asiattomia kommentteja eikä kansanryhmiä koskevia halventavia yleistyksiä tai rasistisia kommentteja. Toimitus pidättää oikeuden valita julkaistavat kommentit. Omalla nimellä jätetyt kommentit julkaistaan pääsääntöisesti, nimimerkillä jätetyt vain poikkeustapauksissa.
Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <code> <ul> <ol> <li>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.