Mihin öljyä tarvitaan?

Nimetön | 25.04.2008 16:54

Energialähteenä öljy saadaan varmasti korvattua parissakymmenessä vuodessa, mutta miten on esimerkiksi lääketeollisuuden kanssa? Varmaan sähköautotkin vaativat voiteluöljyä...

Tietääkö kukaan miten öljynkäyttö jakaantuu? Energiaan menee varmasti suurin osa, mutta kuinka suuri prosenttiosuus käytetään esim. kemikaalien raaka-aineena?

Missä kaikkialla öljy on korvaamatonta? Energialähteenä se ei sitä ole.

Fossiilisen öljyn käytöstä ja välttämättömyydestä

E. Juhani Tenhunen | 28.04.2008 20:18

Kirjoittaja tarkoittaa selvästikin fossiilista öljyä ja siitä tehtyjä jalosteita (vrt http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljy).

Lääketeollisuudessa fossiilisen öljyn todellinen tarve on yleisesti vähenemässä, koska arvokkaita lääkemolekyylejä pystytään yhä useammin syntetisoimaan tai tuottamaan muutenkin.

Voiteluöljy ei ole aina fossiilista: nykyisinhän täyssynteettisten voiteluöljyjen osuus kasvaa jatkuvasti.

Minusta öljy ei ole korvaamatonta missään. Samaa mieltä lienevät nykyisin useimmat kemisti-insinöörit, uskoakseni myös puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Grafiikka öljyn käytöstä

Lasse Leipola | 06.05.2008 8:44

AFP:n sivuilla tuli vastaan grafiikka öljyn käytöstä. Suurimmat siivut:

-43% bensiiniin

-24% dieseliin ja lämmitysöljyyn

-9% lentokoneiden polttoaineisiin

Artikkeli öljystä ja em. grafiikka (linkki)

Öljyä tarvitaan ylläpitämään nykysuuruinen globaali väestö

tutkija Pohjanmaalta | 13.01.2009 22:49

Täällä on näköjään vanha keskusteluntynkä, joka ei ole kiinnostanut sen enempää. Huolimatta siitä että on kyse yksi vakavampia ongelmia, jotka ihmiskunta on lähihistoriansa aikana kohdannut.

Keskustelun aloitus oli: Mihin öljyä tarvitaan?
Maapallon 6,8 miljardin suuruisen väestön ruokkimiseen tarvitaan öljyä. Maapallon väestön nykyinen määrä ei olisi mahdollinen ilman halpaa öljyä. Ns. vihreä vallankumous joka on mahdollistanut väestönkasvun, ei olisi ollut mahdollista ilman öljyä. Öljy on käyttänyt maatalouskoneita, siitä on saatu kasvintorjunta-aineet, ja sen kansssa käsikädessä kulkeva maakaasu on mahdollistanut lannoitetuotannon. Nyt näyttää siltä, että tämä polku on kuoljettu loppuun ja se uhkaa globaalia ruoantuotantoa. Aiheesta oli 12.1.2009 artikkeli ja keskustelu verkkohesarissa

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ilmaston+l%C3%A4mpeneminen+vie+ruoan...

Kannattaisi lukea ja jatkaa keskustelua tällä foorumilla.

Kirjoita uusi kommentti

  • Kirjoita asiallisesti, omalla nimellä ja noudata hyviä tapoja. Pysy aiheessa, ja jos linkkaat muualle, kerro mitä linkki sisältää. Keskustelussa ei saa esittää haastateltaviin, toisiin keskustelijoihin, kolumnisteihin, toimittajiin tai muihin henkilöihin kohdistuvia loukkaavia tai asiattomia kommentteja eikä kansanryhmiä koskevia halventavia yleistyksiä tai rasistisia kommentteja. Toimitus pidättää oikeuden valita julkaistavat kommentit. Omalla nimellä jätetyt kommentit julkaistaan pääsääntöisesti, nimimerkillä jätetyt vain poikkeustapauksissa.
Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <i> <strong> <b> <cite> <code> <ul> <ol> <li>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.