Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Mikael Ahlfors
Johannes Nieminen.

Suomi suomalaisille! Suomen Sisun puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas Johannes Nieminen kertoo, että Sisun toimintaan kuuluu muun muassa sananvapauden rajojen testaaminen.

Suomen Sisun jäsenet pyrkivät valtuustoihin perussuomalaisten listoilta

9.10.2008 13.22
Jukka Vahti

Samaan aikaan kun äärioikeiston puolueet saivat viime viikonloppuna murskavoiton Itävallan parlamenttivaaleissa, kansallismielisyys nostaa päätään myös Suomessa.

Itävallassa äärioikeiston voitto tarkoitti samalla perinteisten puolueiden tappiota.

Suomessa kansallismielisyyden kanavana toimiva perussuomalaiset on useiden gallupien mukaan matkalla kohti vaalivoittoa. Puolueella on listoillaan lukuisia kansallismielisyyttään korostavia ehdokkaita, ja moni heistä kuuluu maahanmuuttoa vastustavaan Suomen Sisu -järjestöön.

Suomen Sisun puheenjohtajan, perussuomalaisten nuorten sihteerin Johannes Niemisen mukaan perussuomalaisten ja Suomen Sisun välillä ei ole järjestelmällistä yhteistyötä. Nieminen on itse perussuomalaisten listalla Vantaalla.

”Mutta onhan perussuomalaisetkin virallisen määritelmän mukaan kansallismielinen puolue. Kansallismielisyys näkyy kuitenkin perussuomalaisissa aika eri tavalla kuin sisulaisissa. Pitäisin lähinnä sattumana, että moni sisulainen on lähtenyt perusuomalaisten ehdokkaaksi”, Nieminen sanoo.

Puolueen ja järjestön välit ovat joka tapauksessa läheiset: Niemisen lisäksi esimerkiksi Suomen Sisun entinen puheenjohtaja, nykyinen varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen on perussuomalaisten ehdokkaana Espoossa. Hän kuuluu myös perussuomalaisten nuorten hallitukseen.

Näkyvä Sisuun kuuluva ehdokas on myös monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa blogissaan arvosteleva Jussi Halla-aho. Hän on perussuomalaisten sitoutumattomana ehdokkaana Helsingissä.

Johannes Niemisen arvion mukaan sisulaisia on perussuomalaisten listoilla yhteensä ”toistakymmentä”. Sisun jäseniä on hänen mukaansa myös demarien ja kokoomuksen listoilla.

”Aiemmissa vaaleissa meillä on ollut ehdokkaita myös jopa kommunistisessa työväenpuolueessa, vasemmistoliitossa ja yksi ehdokas myös vihreissä.”

Niemisen mukaan Sisu ei ole aiemmin pyrkinyt mukaan kansalaisvaikuttamiseen.

”Paitsi nyt ehkä viime aikoina on lähdetty enemmän siihen suuntaan.”

Perussuomalaisten imago perustuu puolueen puheenjohtajan Timo Soinin persoonaan. Leppoisana kansanmiehenä esiintyvän Soinin vetovoima tuo puolueelle ääniä muuallakin kuin Espoossa. Tällöin mielikuvat ja paikalliset ehdokkaat eivät välttämättä vastaa toisiaan.

”Kansa päättää, ketä se valitsee. Puolueemme kasvaa ja monipuolistuu. Kun Soinia ei voi hyvin perustein haukkua, niin tietysti poliittiset kilpailijat voivat sanoa, ettei puolueessa oikein muita ole, vaikka meillä on 1 800 ehdokasta”, Soini sanoo.

Perussuomalaiset yli kaksinkertaistivat ehdokasmääränsä viime kuntavaaleihin verrattuna. Soinin mukaan ehdokkaille asetetut kriteerit eivät olleet aiempaa löysempiä.

”Jokainen osasto asettaa ehdokkaansa. On korostettu, että ehdokas hyväksyy puolueen ohjelman, eikä puolue ehdokkaan”, Soini sanoo.

Suomen Sisun verkkosivujen alareunassa on kuva suoraan kohti katsovasta, tummaihoisesta pojasta. Teksti kuuluu: Kansainvaeltaja syö teillä. Montako heistä sinä aiot elättää?

Järjestön tunnuksena on hannunvaakunaa muistuttava merkki, jossa on nähty myös natsien käyttämän hakaristin muotoja.

”Sama merkki oli aikoinaan Suomen viiden pennin kolikossa. Pitää olla aika ennakkoluuloinen, jos siinä näkee hakaristin”, sanoo puheenjohtaja Johannes Nieminen.

Otteita Suomen Sisun periaateohjelmasta

”Ihmiskunnan luonnollisen monimuotoisuuden hävittäminen monikulttuurisuuden harhaanjohtavalla nimellä on loputtava.”

”Kansoja ei saa tarkoituksellisesti sekoittaa keskenään eikä tuhota historiallisesti kehittyneitä kulttuureita korvaamalla ne globaalilla alakulttuurien kirjolla.”

”Ainoastaan edustuksellisuuteen perustuva demokratia on kansanvaltaisuuden irvikuva.” Vihreä Lanka 13/2015

Lue

Vihreä Lanka

13/2015

Sisällysluettelo
Anna palautetta

Näköislehti:
lehtiluukku.fi


YhteystiedotTilaa Lanka Tilaajapalvelu MediatiedotBlogit-teksti
Vesa Sisättö

”Kun kuudetta vuotta piirrettiin käytöskukkia, esiteinin mitta tuli täyteen.”

Jukka Nikulainen

”Paatunut dyykkijä ei ylläty enää mistään.”

Eno

”Joskus muistaa kaipauksella aikoja, jolloin maidonkin kohdalla päätös oli vain sen välillä, ottaako sinistä vai punaista.”


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Puolueiden läheisimmän sisarukset ulkomailla (Annakaisa Suni / Iiro Törmä)


Kuva: Pekka Sauri

Arviot
Pelien valtakunta

”Kaunistelematon kuvaus startup-maailmasta ja pelialan armottomasta kilpailusta on kiinnostavaa luettavaa.”

Pöllöt

”Voiko lintuja käsittelevästä kirjasta sanoa, ettei tiedä onko se lintu vai kala?”

Maailman pisin pajunköysi

”Jos historiasta lukeminen on jäänyt vähemmälle, tällainen kirja voi antaa paljonkin.”