Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ehdotus eduskunnalle: Näin kansa saadaan mukaan päätöksentekoon

25.4.2012 14.10

Jukka Vahti

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan pitää näyttää tietä kohti nykyistä monipuolisempaa ja aktiivisempaa demokratiaa. Tämä onnistuu joukkoistamisen eli crowdsourcingin avulla.

Näin ehdottaa tutkija Tanja Aitamurto, joka on tehnyt valiokunnan tilaaman esiselvityksen Joukkoistaminen demokratiassa: päätöksenteon uusi aika. Aitamurto työskentelee Stanfordin yliopistossa vierailevana tutkijana ja valmistelee myös väitöskirjaa joukkoistamisesta ja joukkoälystä.

Joukkoistamisella tarkoitetaan tiedon, ideoiden ja mielipiteiden keräämistä verkon välityksellä jostakin rajatusta aihepiiristä.

Selvitys suosittaa tulevaisuusvaliokunnalle joukkoistamisen testaamista erilaisilla pilottiprojekteilla. 

"Näin tulevaisuusvaliokunta toimii paitsi eduskunnan, myös koko Suomen kokeilulaboratoriona. Pilottiprojektit voisivat liittyä kansalaisten arkeen, kuten asumiseen ja palveluihin, jolloin osallistumiskynnys on mahdollisimman matala", raportissa sanotaan.

Pilottihankkeet voisivat liittyä myös esimerkiksi verkkopalvelu Avoimessa Ministeriössä esitettyihin aloitteisiin, vaikka ne eivät saavuttaisikaan kanslaisaloitteilta vaadittavaa 50 000 allekirjoituksen rajaa.

Selvityksessä ehdotetaan myös sekä eduskuntaa että valtiohallintoa koskevaa avoimuusohjelmaa, jolla poliittisen päätöksenteon eri tasoja voitaisiin avata kansalaisten osallistumiselle.

Aitamurto myös muistuttaa, että joukkoistaminen ja muut uudet osallistumisen keinot eivät ole päämäärä sinänsä, vaan väline tavoitteen saavuttamiseksi.

"Tavoite on demokraattinen, tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa kansalaiset tietävät, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin vaalien välilläkin", raportissa todetaan.

Esiselvitys on osa valiokunnan syksyllä 2011 käynnistämää joukkoistamishanketta, jonka avulla osallistetaan kansalaiset ja erilaiset toimijat mukaan tulevaisuusvaliokunnan toimintaan.




Viite