Kultakaivoksella työskennelleestä ympäristövirkamiehestä kantelu

11.5.2012

Ympäristövirkamiehen virkavapaasta ja työstä kultakaivoksella on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kantelu koskee Juha Koskelaa, joka toimi viime päiviin saakka Raahen Laivakankaan kultakaivoksen ympäristö- ja turvallisuuspäällikkönä. Koskela oli virkavapaalla varsinaisesta työstään Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristövastuualueelta.

Avin ympäristölupavastuualueen johtaja Sami Koivula kertoo, että ympäristöministeriö välitti perjantaina apulaisoikeusasiamiehen tapausta koskevan selvityspyynnön. Selvityspyyntöön johtaneen kantelun on tehnyt yksityishenkilö.

Laivakankaan kultakaivoksen jätevesisotku on nostanut taas pinnalle ympäristövirkamiesten työkeikat valvottavissa tuotantolaitoksissa. Tulilinjalle joutuneen Koskelan virkavapaus alkoi vuoden 2011 alussa ja sitä jatkettiin vuoden lopulla.

Vihreän Langan aluehallintovirastosta saamien tietojen mukaan tärkeä syy virkavapaan jatkamiselle oli pelko Koskelan viran menettämisestä. Koskela olisi ilmeisesti ollut valmis irtisanoutumaan, mutta virastossa epäiltiin, että tuossa tapauksessa Koskelan virka jätettäisiin täyttämättä tai se lopetettaisiin.

Sami Koivulan mukaan virkavapaa annettiin ensisijaisesti siksi, että sen aikana kaivoksella saatavasta työkokemuksesta oli hyötyä viranhoidossa.

"Virkavapauden edellytykset täyttyivät."

Koivula kuitenkin myöntää, että Koskelan irtisanoutuminen olisi voinut johtaa myös viran lakkauttamiseen ja työvoiman vähenemiseen ympäristöpuolella.

"Tämä tietenkin on spekulointia."

Pohjoisen aluehallintovirastojen ympäristöjohtajat kirjelmöivät aiheeseen liittyvistä ongelmista kuun alussa kansliapäällikkö Hannele Pokalle. Ympäristöpomojen mukaan esimerkiksi ely-keskuksissa on linjattu, ettei muualle siirtyvän tai eläkkeelle lähtevän virkamiehen tilalle saa palkata uutta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi pari päivää sitten Raahen Laivakankaan kaivokselle luvan laskea jätevesiään väliaikaisesti vesistöön. Kaivoksen poistovesiputken rakentaminen on viivästynyt ja jätevedelle varatut altaat ovat täyttyneet aiemmin kuin kaivos arvio.

Jätevesipäätöksestä syntyi kohu, jonka yhteydessä Koskelan yhteydet kaivoksen luvittamiseen nousivat laajalti esille julkisuudessa.

Oululainen sanomalehti Kaleva oli kertonut jo huhtikuussa, että Koskela toimi vuonna 2009 kaivoksen ympäristöluvan esittelijänä avissa. Vuoden 2011 alusta Koskela jäi virkavapaalle avista ja aloitti työn kaivoksen ympäristö- ja turvallisuuspäällikkönä.

Suomen Luonto kertoo, että Koskela teki viimeiset kaivosta koskevat päätökset virkamiehenä vuoden 2010 lopulla. Ylen mukaan aluehallintovirasto aikoo tutkia tapauksen.

ELY-keskukset jo pullollaan tarpeettomia virkamiehiä!

Matti Hietala | 11.05.2012 21:18

ELY-keskukset ovat muuttuneet turhan byrokratian tyyssijoiksi jossa mietitään miten asioita saadaan vielä mutkikkaammiksi ja hankalammiksi yrittäjän ja tavallisen veronmaksajan kannalta. ELY-keskusten virkamiehet ovat irtautuneet käytännön elämästä. He yleensä tuntematta asioita keksivät uusia raportoitavia kohteita ja laatukriteereitä ja niille lisää valvontaa ja valvojia.

On pelkästään hyvä, että byrokraatit ovat välillä oikeissa hommissa ja oppivat ymmärtämään myös yrittäjiä. Nämä joka tapauksessa maksavat kaikkien suomalaisten palkan, myös byrokraattien, ja turvaavat hyvinvointipalvelut. Eivät niitä byrokraatit ja poliitikot tee, he vain "loisivat" toisten työn tuloksilla.

Ympäristöministeri on väärässä vaatiessaan lisää resursseja ympäristökeskuksiin.

Myös tiedotusvälineet lietsovat tarpeetonta hysteriaa monessa asiassa ja villitsevät asioita ymmärtämättömän kansan. Esimerkkinä vaikka uraanin löytyminen jätevesistä uutisointi. Uraania on luonnostaan kaikkialla maaperässä eikä siitä eroon pääse vaikka kuinka yrittäisi. Sitä löytyy meidän jokaisen kehostakin luonnostaan vaikka mitään kaivostoimintaa ei olisi koskaan keksittykään.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.