Halpabussiyhtiö: Helsinki–Tampere -matka jopa kymmenen kertaa junaa halvemmalla

23.5.2012

Onnibus on saanut reittiluvan ja aloittaa liikenteen Tampereen ja Helsingin välillä 4. kesäkuuta. Liput maksavat halvimmillaan kolme ja kalleimmillaan 20 euroa. Vastaavan junamatkan normaalihinta on noin 30 euroa.

Toimitusjohtaja Pekka Möttö uskoo, että Onnibus on hyvä vaihtoehto erityisesti Helsingin ja Hervannan väliä kulkeville.

"IC-junan matka-aika rautatieasemalta Helsinkiin on 1:45. Lisäksi matkaan Hervannasta rautatieasemalle ja siirtymisiin laiturille on varattava puoli tuntia. Hervannasta halpabussin matka-aika Helsinkiin on sama, mutta se ei sisällä rasittavia vaihtoja kantamusten kanssa," Möttö sanoo yhtiön tiedotteessa.

Junan hinnat voidaan puolittaa - taloudellisesti kannattavasti

Mikko Laaksonen | 24.05.2012 9:49

Onnibus - keskustelussa on tullut esille oleellinen asia VR:n ja Matkahuollon taloudesta. VR:n täyttöaste on noin 30-40% luokkaa, ja 70% matkustajista kulkee 50% alennuksen lipuilla. Harva itse matkansa maksava kulkee junalla, koska hintapolitiikan vääristymän vuoksi autolla kulkeminen voi olla junaa halvempaa.

Tilanne on mahdollista korjata muuttamalla hinnoittelua. Esimerkiksi voitaisiin laajalle kanta-asiakasohjelmalle tarjota liput noin nykyisen opiskelija-alennuksen hintaan. Korkeampaa hintaa on syytä pyytää vain ruuhkaisimmista vuoroista.

Tampere-Helsinki - välillä olisi ohjausvaunullisilla IC2-junilla myös mahdollisuus lisätä oleellisesti kapasiteettia ja alentaa tuotantokustannusta matkaa kohden. Nykyisin Helsingistä Tampereelle, Turkuun ja Kouvolaan kulkeviin heilurijuniin sitoutuu paljon kallista kalustoa, kun liikennettä ajetaan joko pienikapasiteettisella, tarpeettoman kalliilla Pendolino-kalustolla (Helsinki-Turku) tai ohjausvaunuttomilla IC2-junilla.

Täyttöasteella ja hinnoittelulla on yhteys

Matti Olkinuora | 26.05.2012 13:31

Saksassa olen monesti kokenyt IC-tasoisessa lähijunassa tiivistä tunnelmaa, kun istumapaikkoja ei kaikille riitä, mutta ryhmälipulla on niin edullista matkustaa lähijunissa, että ei haittaa.

Tyypillisesti paljon matkustavat saksalaiset ostavat BahnCardin (25/50/100), jolla saa määrätyn alennuksen tiettyyn hintaan vuodeksi. Siitä voi jokainen laskea, että kannattaako omalla kohdalla kortin hankkiminen.

Nykyinen VR:n uudistettu lippukäytäntö on naurettavuuden huippu. Junalipun ostaminen 60 päivää etukäteen ei ole kovinkaan realistista, ellei ole matkalla johonkin tiettyyn tapahtumaan.

Onnibusin hinnoittelukäytäntö on siitä toimiva, että tietää ensimmäisten lippujen olevan oikeasti edullisia, jolloin matkan ostaminen ajoissa on taloudellisesti kannattavaa. Jokaisella vuorolla on joku, joka maksoi 3€ lipustaan.

VR:n hinnoista

Mika Heijari, VR:n viestintäpäällikkö | 29.05.2012 10:31

On hyvä tuoda esille erilaisia hinta- ja lippuvaihtoehtoja sekä palvelumuotoja. Vihreän langan jutussa vertailu ei ollut kuitenkaan kohdallaan; mainittiin linja-autoyhtiön edullisin hinta ja verrattiin sitä junalippuun, joka ei ole edullisin vaihtoehto. VR:n asiakas matkaa edullisimmillaan ennakkolipulla Tampereen keskustasta Helsingin keskustaan Intercity-junalla 15,50 eurolla ja lähijunalla 12,11 euroa. Lisäksi usein matkaavat käyttävät kausilippua Tampere-Helsinki -välillä, jolloin yhden matkan hinta Intercityssä ja Pendolinossa on 11,50 (kausi 30 vrk, kelpaa kaikkiin juniin tällä välillä). 90 päivän lipulla sama hinta on 10,80 euroa. Hintaan sisältyy ilmainen langaton verkko, ilmainen sähkö, mahdollisuus aamupalaan matkan aikana, matka ydinkeskustasta ydinkeskustaan tai vaikkapa tehdä töitä rauhallisessa erillisessä työskentelyhytissä. Jos pikajunan aikataulut sopivat paremmin matkan tekoon, hinnat ovat per matka 9,46 euroa (30 vrk) ja 8,89 euroa (90 vrk). Nämä hintaesimerkit on laskettu 22 kuukausittaisen matkapäivän mukaan. Jos viikonloppuisin tulee asiaa vaikkapa teatteriin, shoppailuun tai muuhun, nekin sisältyvät hintaan ja laskevat yksittäisen matkan hintaa edelleen. Lisäksi lipullamme saa tietysti jäädä vapaasti pois väliasemilla tai hypätä niiltä kyytiin.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.