Tiedeyhteisö: Hienotunteisuus syrjään ja väestönkasvun pysäyttäminen pöydälle

14.6.2012

Väestönkasvun rajoittaminen on ollut poliittinen tabu, josta on päästävä eroon, jotta kestävän kehityksen huippukokous Riossa voi onnistua. Tätä mieltä ovat tiedeakatemioiden verkosto IAP:hen kuuluvat 105 tiedeinstituutiota.

Meitä on liikaa. Ja osa meistä kuluttaa aivan liikaa, muistuttavat tiedeakatemiat.

Kuva: SXC

”Liian pitkään väestö ja kulutus on jätetty pois pöydältä poliittisen ja eettisen hienotunteisuuden vuoksi. Nämä asiat vaikutta sekä kehittyneisiin että kehittyviin maihin ja meidän on yhdessä otettava vastuu niistä”, professorit Howard Alper ja Mohamed Hassan sanovat asiasta annetussa tiedotteessa.

”Poliitikoilla on ainutlaatuinen tilaisuus tarttua tähän kysymykseen Rion kansainvälisessä kokouksessa. Toivomme, että he kuulevat todisteisiin pohjautuvat neuvot heidän omilta tiedeakatemioiltaan, kun he tekevät planeetan tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä.”

Julkilausuman mukaan kulutuksen taso kehittyneissä maissa ja väestönkasvu kehittyvissä maissa kuluttaa luonnonvaroja ja vahingoittaa tulevien sukupolvien etua. Sen mukaan kaikessa politiikassa tulisi jatkossa huomioida vaikutukset väestönkasvuun ja kulutukseen.

Kuolleisuuden siirtyminen lisää populaa.

Jarmo Lius | 14.06.2012 10:33

Syntyvien lasten määrän sijaan erityisesti väestön odotettavissa olevan iän kasvu lisää väestön määrää. Kun 1800 luvulla Suomessa kuoltiin keskimäärin alle 40 vuotiaana, niin nyt kuollaan yli 80 vuotiaana. Kun koko maapallolla elinikä tuplaantuu, kerrallaan elävän väestön määrä tuplaantuu. Viisi miljardia kasvaa kymmeneksi miljardiksi.

Nämä yli 65 vuotiaat vanhukset ovat varakkaita. He kuluttavat luonnonvaroja. Kulttuuri elää kuin lehtensä talven yli oksilla säilyttävä lehtipuu. Yritämme sairaanhoidolla pitää kuihtuvat lehdet elinkelpoisina. Koko puu kärsii siihen kohdistuvasta ylimääräisestä rasituksesta.

Mitä olisi tehtävä? Sen sijaan että länsimainen yhteiskunta palkitsee ahkerat kansalaiset eläkkeellä, eläkeläiset kuluttavat kuin viimeistä päivää yhteisiä luonnonvaroja miettimättä kulutuksen seurauksia, niin olisi muutettava nykyistä elämänkaarta. Välimeren rannat täyttyvät drinkkejä siemailevista eläkeläisistä ja samaan aikaan kauppataseen alijäämä syö valtion rahat ja nuoret joutuvat kasvavan työuran paineeseen tuottamaan elintasoa eläkeläisten pääomatileille.

Jos aikoinaan eli kapitalistien joukko joka söi työläisten kukkarosta, niin nyt elää eläkeläisten joukko sosiaalisine pääomineen syömässä valtion varallisuutta.

Mitä pitäisi tehdä? Tutustua intialaiseen ajatteluun. Siellä vanhuus on maallisesta omaisuudesta luopumisen aikaa, se on henkistymisen aikaa. Siellä ei eläkeläiset lennä valtavana sopulilaumana aurinkorannoille tuhlaamaan kuin teinit viikkorahoja. Kulutuksen sijaan henkisyyteen keskittyminen kasvattaa luonnon vakavaraisuutta.

Kun päätöksentekoa ohjaa tunteet tosiasioiden sijaan.

Ville J. Koivisto | 14.06.2012 12:29

Tästä asiasta tulisi puhua paljon enemmänkin, koska suurin uhka ei suinkaan ole ilmaston lämpeneminen, sodat, nälänhädät jne, vaan näiden aiheuttaja eli hallitsematon väestönkasvu.

Kiinassahan asian ratkaisemiseks on herätty ja yhden lapsen politiikka on ehkä tärkein yksittäinen poliittinen päätös.

Jos vihreät oikeasti olisi luontopuolue, niin vihreät olisivat esim humanitaarista maahanmuuttoa, ruoka-apua yms. väestönkasvua lisäävää toimintaa vastaan. Jos vihreät olisi luontopuolue, niin vihreät kannattaisi Kanadan kaltaista maahanmuuttopolitiikkaa.

Jostain syystä suomalaisessa päätöksenteossa kuitenkin tunteet hallitsevat ja tosiasioita ei haluta ottaa huomioon, koska vallassa pysymisen kiima on liian voimakas.

Onko lisääntyminen ihmisoikeus jos se tuhoaa luonnon?

Kari Hämäläinen | 15.06.2012 6:38

Onko lisääntyminen ihmisoikeus jos se tuhoaa luonnon?

Äkkiä voisin kuvitella, että tästä ei voida kunnolla edes keskustella. Kuinkamoni vihreäkin nainen on esitellyt tulevaisuuttaan lapselleen? Puhumattkaan katolilaisista ja islamilaisista maista.

Kuka uskaltaa aloittaa oikeasti sen keskustelun?

Samaa voi kysyä vaikka vuohenputkelta joka näyttää valtaavan

Matti Hietala | 29.06.2012 20:56

koko puutarhan ellei sitä jatkuvasti yritä tuhota mahdollisimman tehokkaasti.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.