Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pekka Haavisto: "Suomen seurattava Saksan tietä"

21.8.2012 13.16

Jukka Vahti

Suomen hallituksen pitää ensi viikon budjettiriihessään ottaa ensi askeleet kohti laajaa toimenpidepakettia vihreän talouden vauhdittamiseksi.

Näin vaati vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa tiistaina.

Nykyisen hallituksen kausi on ensi keväänä puolessa välissä. Vihreiden mielestä tuolloin voitaisiin myös ottaa tavoitteeksi, että vuoteen 2020 mennessä 100 000 autoa vaihtaa öljystä sähköön. Tämä tapahtuisi sähköautojen kannustimia parantamalla, kuten vapauttamalla sähköautot auto- ja käyttövoimaverosta määräajaksi.

Toinen vihreiden haluama uudistus on sähkön pientuottajien aseman parantaminen.

"Sähkön pientuottajien tulee saada sähköstä reilumpi korvaus. Uskon, että Suomesta löytyy useita innokkaita sähkön pientuottajia, jos itseltä yli jääneestä sähköstä saa kohtuullisen korvauksen ja byrokratiaa helpotetaan", Haavisto sanoo vihreiden tiedotteen mukaan.

Vihreän talouden edelläkävijöistä Haavisto nostaa esille Saksan, joka on päättänyt luopua ydinvoimaloista vuoteen 2022 mennessä.

Sekä Suomi että Saksa tavoittelevat EU:ssa yhdessä asetettuja päästövähennyksiä ja tavoitteita uusiutuvan energian tuotantoon. Asenteissa on eri maissa kuitenkin eroa.

"Suomessa tavoitteiden rinnalla kulkee huoli kilpailukyvyn heikkenemisestä ja työpaikkojen menettämisestä. Saksassa nähdään paremmin niihin liittyvä valtava mahdollisuus, ja siksi toiminta on eri tasolla. Minusta Suomen kannattaa tässä seurata Saksan tietä", Haavisto sanoo.




Viite