Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö: "Haaste hallitukselle on hyvin tervetullut"

6.9.2012 15.24

Jukka Vahti

Suomen oma, hiilidioksidipäästöjen suunnitelmalliseen vähentämiseen tähtäävä ilmastolaki tuodaan ensi vuoden aikana hallituksen käsiteltäväksi, lupaa ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr).

Hallituksen ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöhmä laatii esityksen päälinjaukset tämän vuoden loppupuolella. Hallituspuolueista vihreät, sdp ja vasemmistoliitto ovat jo aiemmin kirjanneet ilmastolain tavoitteeksi omiin ohjelmiinsa.

Niinistö uskoo, että myös kuuden puolueen hallituksen toinen puolisko, kokoomus, rkp ja kristilliset päätyvät tukemaan lakia perehdyttyään sen tavoitteisiin.

"Kun päästövähennyksiä tehdään suunnitelmallisesti ja kustannustehokkaasti, kyse on perusfiksusta politiikasta. Mitä tehokkaammin päästöjä vähennetään päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla, sitä parempi se on myös elinkeinoelämälle, mihin tulee uusia työpaikkoja ja bisnesmahdollisuuksia. Samalla myös teollisuuden paineet lisäpäästövähennyksiin vähenevät", Niinistö sanoo Vihreälle Langalle.

Niinistö vastaanotti eilen eduskuntatalon portailla kansalaisjärjestöjen Polttava kysymys -ilmastokampanjan laatiman esityksen ilmastolaiksi. Niinistön mielestä järjestöjen ehdotus on hyvä ja tärkeä osa valmisteluprosessia, jossa pyritään kuulemaan mahdollisimman laajasti eri tahoja.

"Tämä kansalaisjärjestöjen esitys haastaa hallitusta myös siinä, että meillä on ilmastopolitiikan tavoitteissa vielä pitkä matka siihen, millaisia päästövähennyksiä edellytettäisiin ilmastotieteen mukaan niin Suomessa, EU:ssa kuin kaikkialla maailmassa. Mielestäni haaste on hyvin tervetullut, ja hallituksen pitää keskustella, miten kunnianhimon tasoa tässä voidaan nostaa."

Toteutuessaan ilmastolaki toisi ilmastopolitiikan entistä vahvemmin eduskunnan valvonnan ja päätösvallan piirin.




Viite