Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Lauran suolainen piirakka

3.4.2008 13.23
Saara Törmä

Toiselta nimeltään tämä herkku on roskapiirakka, sillä sen tekoon voi käyttää melkein mitä tahansa. Tärkeintä on, että täytteessä on perunaa.

Täyte

  • 2 isoa sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • öljyä paistamiseen
  • 2 1/2 dl karkeaksi raastettua perunaa
  • 2 1/2 dl karkeaksi raastettua porkkanaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 tl kuivattua rakuunaa
  • 1 tl kuivattua persiljaa
  • 4 rkl soijakastiketta
  • (desi juustoraastetta)

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • vajaa 1/2 tl suolaa
  • 100 g voita tai margariinia
  • 3 rkl kylmää vettä
  1. Tee ensin täyte. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista siinä sipuleita ja valkosipuleita, kunnes ne ovat pehmenneet.
  2. Raasta noin 3 raakaa perunaa ja noin 2 raakaa porkkanaa raastimen isolla terällä, jotta saat tulokseksi 2 1/2 dl desiä molempia raasteita. Porkkana ei ole välttämätön, mutta peruna on, sillä se sitoo koko täytteen kasaan. Jos porkkanaa ei ole, voit raastaa perunaa tuplamäärän.
  3. Sekoita kulhossa paistetut sipulit, porkkana- ja perunaraaste, suola, pippuri, rakuuna, persilja ja soijakastike. Jos kaapista sattuu löytymään juustoa, raasta ihmeessä sitä joukkoon.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja tee pohjataikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, paprikajauhe, suola ja margariini murusiksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
  5. Voitele piirakkavuoka ja heitä vuokaan kourallinen jauhoja. Pyöritä vuokaa ja kopista ylimääräinen jauho pois.
  6. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä pyöreäksi. Nosta levy vuokaan ja varmista, että taikina nousee reunoille. Kaada täyte pohjan päälle ja painele se tiiviiksi.
  7. Paista luomusta uunissa noin tunti. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ennen leikkaamista.



Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.