Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Joululimppu

3.4.2008 13.34
Saara Törmä

Tämä limppu on yhtä aikaa sekä joulu- että pääsiäislimppu. Leipominen kannattaa aloittaa aikaisin aamulla tai sitten myöhään illalla. Ruisjauhojen pitää imeltyä, mitä tarkoittaa, että ruisjauhot haluavat olla pitkään yksin ja hikoilla.

Yksi limppu

Ensin

  • 3 1/2 dl vettä
  • 1 tl etikkaa
  • 4 dl sihtiruisjauhoja

Sitten

  • 1/4 dl vettä
  • 20 g hiivaa tai vajaa pussillinen kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl anista
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl öljyä
  • 5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl siirappia
  1. Kiehauta vesi ja lisää siihen etikka. Anna veden jäähtyä muutama minuutti.
  2. Vatkaa kuuman veden joukkoon ruisjauhot. Peittele liinalla ja anna seoksen imeltyä noin 12 tuntia. Mene vaikka nukkumaan.
  3. Murenna hiiva neljäsosadesiin kädenlämpöistä vettä ja yhdistä se ruisjauhoseokseen. Jos käytät kuivahiivaa, ripottele se suoraan ruisseokseen ja kaada vesi perään.
  4. Lisää suola, anis, siirappi, öljy ja vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa hyvä tovi, kunnes se on kimmoisampaa ja irtoaa hiukan kulhon reunoista. Taikina on aika tarttuvaista. Peitä kulho liinalla ja kohota taikinaa tunti.
  5. Ripottele pöydälle vehnäjauhoja. Kaavi taikina kulhosta pöydälle ja puristele sitä hetki. Kostuta kätesi vedellä ja leivo taikinasta pyöreä leipä.
  6. Nosta leipä pellille leivinpaperin päälle ja peittele se liinalla. Anna leivän kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes se on kooltaan lähes kaksinkertainen. Kun kohotus on lähenemässä loppuaan, kuumenna uuni 200 asteeseen.
  7. Paista leipää uunin alaosassa noin tunti. Voitele kuuma leipä vesi-siirappiseoksella. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.



Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.