Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Eduskunnan täysistunto
Täysistunto ratkaisee. Tasa-arvoista avioliittolakia ajavan kansalaisaloitten kohtalo ratkaistaan eduskunnassa.Emilia Pippola

Täysistunto ratkaisee. Tasa-arvoista avioliittolakia ajavan kansalaisaloitten kohtalo ratkaistaan eduskunnassa.

Tasa-arvoisen avioliiton kohtalo ratkennee marraskuussa

29.10.2014 15.55

Kati Pietarinen

Tasa-arvoista avioliittoa koskeva lakialoite tulee eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyyn 6. marraskuuta.

Lakialiokunta päätti jo keväällä äänestyksessään, että se asettuu aloitetta vastaan. Niinpä mietinnössä tullaan esittämään Tahdon 2013 -kansalaisaloitteen kaatamista. Asiasta päättää kuitenkin eduskunnan täysistunto. Tahdon 2013 -kampanjasivujen mukaan aloitteen käsittely etenee viikoilla 46 ja 47.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) valmistelee vastalausetta mietinnölle. Hän uumoilee, että sen allekirjoittaisivat tasa-arvoista avioliittoa aiemmin kannattaneet lakivaliokunnan jäsenet. Täysistunnon äänestyksessä olisivat siis vastakkain lakivaliokunnan mietintö ja vastalause.

Äänestyksestä vaikuttaa tulevan tiukka.

Jos vastalause saa eduskunnan enemmistön taakseen, se siirtyy vielä suureen valiokuntaan arvioitavaksi. Suuri valiokunta tarkastelee esityksen yhteensopivuutta muiden lakien kanssa. Valiokunta voi tehdä myös mietinnön, jossa se esittää aloitteeseen muutoksia.

Teoriassa valiokunta voisi myös kaataa esityksen. Käytännössä näin tuskin kävisi, vaan yhteensopivuusongelmat ratkaistaisiin säätämällä lain voimaantulo niin kaukaiseksi, että muut lait ehdittäisiin muuttaa ennen sitä.

Valiokuntakäsittelyn jälkeen asian lopullisesta hyväksymisestä äänestettäisiin vielä täysistunnossa. Tahdon 2013 -sivuston mukaan äänestys pidettäisiin vasta keväällä. Vihreän Langan haastattelema eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavolan arvioi kuitenkin, että koko prosessi saataisiin läpi marraskuun aikana.

tasa-arvoinen avioliittolaki 




Viite