Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Glen Hunt, EPA / All Over Press

G20-maiden johtajia
Kasvava joukko. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron ilmoittivat viikonloppuna rahoitussitoumuksista. François Hollanden Ranska ja Angela Merkelin Saksa ovat luvanneet jo aiemmin noin miljardi dollaria kumpainenkin.Glen Hunt, EPA / All Over Press

Kasvava joukko. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron ilmoittivat viikonloppuna rahoitussitoumuksista. François Hollanden Ranska ja Angela Merkelin Saksa ovat luvanneet jo aiemmin noin miljardi dollaria kumpainenkin.

Ilmastorahasto sai merkittäviä tukijoita G20-kokouksessa

17.11.2014 12.09

Lasse Leipola

Kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittamiseksi perustettu ilmastorahasto yli kaksinkertaistui viikonloppuna, kun Yhdysvallat ja Japani ilmoittivat sitoumuksensa Australian Brisbanessa järjestetyn G20-huippukokouksen yhteydessä.

”Tämä on hyvä signaali, sillä Yhdysvaltain vaalien jälkeen on ollut huolta siitä, pystyykö presidentti Barack Obama julkistamaan rahoitusta vihreään ilmastorahastoon. Obama on nyt osoittanut olevansa sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen tähtäävään prosessiin, mutta republikaanienemmistöinen kongressi tuo epävarmuutta Yhdysvaltain julkistusten toimeenpanoon”, Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo.

Yhdysvaltain lupaamat kolme miljardia dollaria ja Japanin 1,5 miljardia dollaria ovat suurimmat tähän mennessä annetut sitoumukset. Aiemmin Saksa ja Ranska ovat luvanneet miljardi dollaria kumpikin. Nyt rahastoon on luvattu yhteensä noin 7,5 miljardia dollaria.

Lupaavana merkkinä on pidetty myös sitä, että aiemmin nihkeästi rahastoon suhtautunut Kanadan pääministeri Stephen Harper ilmoitti Guardianin mukaan maansa valmistelevan omaa sitoumustaan. Myös Britannia valmistelee omaa sitoumustaan, joka saattaa olla jopa puolentoista miljardin dollarin luokkaa.

Suomi ilmoitti syyskuussa New Yorkissa järjestetyssä ilmastohuippukokouksessa osallistuvansa rahastoon omalla osuudellaan. Summa tullaan julkistamaan tämän viikon torstaina Berliinissä järjestettävässä ensimmäisen rahoituskierroksen päätöskonferenssissa, josta odotetaan myös muita uusia sitoumuksia.

Ilmastorahaston ensimmäiselle rahoituskierrokselle ei ole asetettu virallista tavoitetta, mutta epävirallisesti on puhuttu 10–15 miljardista dollarista.

”Nyt on kasassa jo noin 7,5 miljardia, joten kymmenen miljardin tavoite näyttää olevan saavutettavissa. Alun perin puhuttiin, että kyseessä olisi jonkinlainen alkupääoma, mutta nyt on sovittu, että nämä rahat on tarkoitettu nimenomaan vuosille 2015–2018”, Laurikka sanoo.

Vihreän ilmastorahaston vuosittainen rahoitustaso on määrä saada sataan miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä.




Viite