Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

All Over Press / Ismo Pekkarinen

ratkaisun paikka. Eduskunta äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista perjantaina klo 13 jälkeen.All Over Press / Ismo Pekkarinen

ratkaisun paikka. Eduskunta äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista perjantaina klo 13 jälkeen.

"Suomi, jossa ketään ei syrjitä, on parempi meille kaikille"

27.11.2014 21.25

Annakaisa Suni

Oras Tynkkynen (vihr) piti yhden vaikuttavimmista puheenvuoroista eduskunnan yli nelituntisessa keskustelussa tasa-arvoisesta avioliittolaista tänään torstaina.

Hän kuvaili sitä, miten samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuus mennä naimisiin vaikuttaisi nykyisiin avioliittoihin.

"Heteroparien liitot eivät toisten rakkaudesta horju. Mutta sinä aamuna, kun tasa-arvoinen avioliitto on hyväksytty, yksi asia on toisin. Kun aurinko nousee aamulla, kun aamiaispöydässä juodaan kahvia, kun lapset viedään päiväkotiin, kaikki tietävät yhden asian: Jokainen on yhdenvertainen lain edessä. Jokainen ihminen on yhtä arvokas. Suomi, jossa ketään ei syrjitä, on parempi meille kaikille."

Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat vihreistä, vasemmistoliitosta, sdp:stä, rkp:stä, kokoomuksesta ja keskustasta toistivat tuttuja faktoja: Laissa on kyse yhdenvertaisuudesta. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, joka ei hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Laki ei vaikuta uskonnollisten yhteisöjen päätökseen vihkimisestä. Laki antaa mahdollisuuden hakea adoptiota samalla tiukalla seulalla kuin heteropareillekin.

Vastustajat vetosivat totutusti uskontoon ja lapsiin. Mika Niikon (ps) mukaan laki olisi pois lapsen oikeuksista.

"Arvoisa kollega, toivon sinulle herkkyyttä tunnistaa Jumalan tahto tässä asiassa. Mikä on lasten ja yhteiskuntamme kannalta oikea päätös?" Niikko kysyi.

Aloitteen kannattajat vastasivat, että laki on lasten puolella. Se osoittaisi sateenkaariperheissä eläville lapsille, että heidän perheensä on yhtä arvokas kuin muidenkin.

Kansalaisaloitetta kannattavat mm. Mannerheimin lastensuojeluliitto, lapsiasiavaltuutettu ja Pelastakaa lapset ry.

Eduskunta äänestää avioliittolaista huomenna perjantaina klo 13 ja 13.30 välillä. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa, ja ratkaisijan asemassa ovat erityisesti kokoomuksen ja keskustan epävarmat edustajat.

Tahdon2013  tasa-arvoinen avioliittolaki 




Viite