Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Papuja
Rautaisannos? Pavuissa on paljon ravinteita kuten proteiinia, kuitua ja vitamiineja. CGIAR:in tutkijat ovat yrittäneet lisätä lämmön kestävyyden lisäksi myös rautapitoisuutta.freeimages.com

Rautaisannos? Pavuissa on paljon ravinteita kuten proteiinia, kuitua ja vitamiineja. CGIAR:in tutkijat ovat yrittäneet lisätä lämmön kestävyyden lisäksi myös rautapitoisuutta.

Pavut voivat pelastaa miljoonia ihmisiä ilmastonmuutokselta

25.3.2015 7.36

Lasse Leipola

Maailman paputuotanto saattaa kestää lämpenevää ilmastoa pelättyä paremmin. Yksi ilmastonmuutoksen vakavimmista seurauksista on ruokatuotannon häiriintyminen ja pavut ovat tärkeä ravinnon lähde jopa 400 miljoonalle ihmiselle.

Tuoreessa kansainvälisessä tutkimushankkeessa kehitettiin 30 uutta papulajiketta, jotka kestävät paremmin kuumia lämpötiloja. Siinä missä perinteisten papulajikkeiden sadot alkavat heikentyä yölämpötilan noustessa 18-19 asteeseen, kestävät uudet lajikkeet jopa 22 asteen yölämpötiloja. Perinteisistä lajikkeista risteytettyjen lajikkeiden toivotaankin turvaavan ruokatuotantoa erityisesti Afrikassa ja latinalaisessa Amerikassa.

"Näiden kuumuutta kestävien papujen kehittäminen osoittaa, mitä voidaan saavuttaa, kun investoidaan moderniin tieteeseen ratkaisujen löytämiseksi: taloudelliset hyödyt ovat valtavasti tutkimukseen tarvittavia investointikuluja suuremmat", tutkimusta koordinoineen CGIAR-laitoksen johtaja Jonathan Wadsworth sanoo tiedotteessa.




Viite