Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia / Mscalora (CC-BY-SA)

Lake Siden voimala
Mainettaan pahempi? Yhdysvalloissa on korvattu kivihiiltä maakaasulla, mutta tuotantovaiheessa taivaalle karkaavan metaanin vuoksi se ei välttämättä hillitse ilmastonmuutosta. Kuvassa Lake Siden maakaasuvoimala Utahin osavaltiossa.Wikimedia / Mscalora (CC-BY-SA)

Mainettaan pahempi? Yhdysvalloissa on korvattu kivihiiltä maakaasulla, mutta tuotantovaiheessa taivaalle karkaavan metaanin vuoksi se ei välttämättä hillitse ilmastonmuutosta. Kuvassa Lake Siden maakaasuvoimala Utahin osavaltiossa.

Nasa ryhtyy selvittämään metaanimysteeriä

15.4.2015 11.52

Lasse Leipola

Yhdysvaltain Four Cornersissa on ollut vuosia selvästi maan muita alueita korkeampi metaanipitoisuus. Paikka on saanut nimensä siitä, että siellä yhdistyvät Arizonan, Coloradon, New Mexicon ja Utahin osavaltioiden kulmat.

Muun muassa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa, ilmatieteenlaitos NOAA ja ympäristön tutkimuslaitos CIRES pyrkivät nyt selvittämään, mistä poikkeuksellisen korkea metaanipitoisuus johtuu. Nasan tiedotteen mukaan todennäköisin selitys on öljy- ja maakaasuteollisuus.

”Jos pystymme todentamaan satelliittien havaitseman metaanin ja löytämään sen lähteen, päätöksentekijät saavat tärkeää tietoa toimiensa tueksi”, sanoo CIRES:illä tutkijana työskentelevä Gabrielle Pétron Nasan sivuilla.

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että maakaasutuotannosta vapautuu metaania suoraan taivaalle, minkä vuoksi maakaasun ilmastoa lämmittävä vaikutus saattaa olla kokonaisuutena jopa kivihiilen tasoa. Metaani on huomattavasti hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

metaani  ilmastonmuutos 




Viite