Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Johannes Jansson / norden.org / Wikimedia commons

Eduskuntatalo
ihmisoikeuskysymys. Työryhmä ehdottaa pakkosterilisaation lopettamista. Asiasta päättävät parhaillaan muodostettava hallitus ja uusi eduskunta.Johannes Jansson / norden.org / Wikimedia commons

ihmisoikeuskysymys. Työryhmä ehdottaa pakkosterilisaation lopettamista. Asiasta päättävät parhaillaan muodostettava hallitus ja uusi eduskunta.

Työryhmä lopettaisi pakkosterilisaation – seuraava hallitus päättää

6.5.2015 15.22

Annakaisa Suni

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa, että sukupuolensa korjaavalta ei enää vaadittaisi lisääntymiskyvyttömyyttä. Nykyinen laki vaatii käytännössä yleensä sterilisaatiota. Työryhmän ehdotus julkaistiin tänään keskiviikkona.

"Syynä on ihmisoikeusnäkökulma. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu suositteli muutosta Suomelle", sanoo työryhmän puheenjohtaja, lääkintöneuvos Helena Vorma Vihreälle Langalle.

Lisääntymiskyvyttömyyden lisäksi vaatimus naimattomuudesta ehdotetaan poistettavaksi translaista.

Työryhmä valmisteli ehdotustaan Alexander Stubbin (kok) hallituksen aikana, kunnes hallitus päätti olla esittämättä muutoksia translakiin. Translain torppaamista ajoivat erityisesti kristillisdemokraatit kokoomuksen hyväksynnällä.

Nyt muodostettava hallitus voi muuttaa lain työryhmän ehdotuksen mukaisesti, tai olla muuttamatta sitä. Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit vastustavat lain muutosta. Muut eduskuntapuolueet, keskusta mukaan lukien, ovat sanoneet kannattavansa muutosta.

Työryhmä ehdottaa jatkoselvitystä siitä, olisiko henkilön mahdollista vahvistaa sukupuolensa väestötietoihin omalla ilmoituksella tai hakemuksella. Työryhmä pohtisi myös sitä, pitääkö täysi-ikäisyyden jatkossakin olla sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen edellytys.

"Asiaa olisi arvioitava erityisesti siltä kannalta, missä määrin se olisi alaikäisen edun ja hyvinvoinnin mukaista tai vastaista. Lisäksi tulisi arvioida, miten sukupuolensa vahvistaneiden henkilöiden vanhemmuudesta olisi säädettävä", ryhmä toteaa tiedotteessa.

translaki 




Viite