Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Markus Sommers

Satu Hassi
Kallis ydinvoima. Satu Hassin mukaan tuntuu epätodennäköiseltä, että uusi hallitus saisi päätettäväkseen ydinvoimalupia.Markus Sommers

Kallis ydinvoima. Satu Hassin mukaan tuntuu epätodennäköiseltä, että uusi hallitus saisi päätettäväkseen ydinvoimalupia.

Satu Hassista tuli ympäristöpolitiikan portinvahti

21.5.2015 14.08

Annakaisa Suni

Eduskunnan ympäristövaliokuntaa seuraavat neljä vuotta luotsaava Satu Hassi (vihr) haluaa tehdä asiallista oppositiopolitiikkaa.

”Ei tarvitse haukkua mitään sellaista, mitä olisimme itse valmiit tekemään, jos olisimme hallituksessa”, hän sanoo.
Hassi valittaneen valiokunnan puheenjohtajaksi virallisesti hallitusneuvottelujen päätyttyä. Vihreät sai nyt ensimmäistä kertaa ympäristövaliokunnan puheenjohtajuuden itselleen.

”Ei se mikään megalomaaninen valta-asema ole. Valiokunnan enemmistö tekee tietenkin päätökset. Asioiden käsittelyjärjestyksiin voin vaikuttaa ja puhun eri tilanteissa valiokunnan puolesta.”

Puheenjohtajana hän haluaa tehdä töitä suurten globaalien kysymysten parissa, ilmastonmuutosta vastaan ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Hassi todennäköisesti edustaa valiokuntaa Pariisin ilmastokokouksessa joulun alla.

Suomessa yksi tärkeä tulevan hallituskauden asia on itsenäisen ympäristöministeriön kohtalo. Perusporvarihallitus päättää myös soidensuojelulaista, joka lähes jäädytettiin vihreiden lähdettyä edellisestä hallituksesta. Perusporvareista löytyy myös koskiensuojelulain avaamista ja Kollajan sekä Vuotoksen tekoaltaiden rakentamista haluavia.

Uuden hallituksen pelätään tekevän ympäristölle katastrofaalisia päätöksiä. Hassi on silti toiveikas:

”Keskustan monissa kannanotoissa korostuu uusiutuva hajautettu energia. Hyvinkin kunnianhimoiset ilmastonsuojelua edistävät energiatoimet ovat siltä pohjalta mahdollisia. Jää nähtäväksi, onko se vain vaalisanahelinää vai totta.”

Myös kokoomuksessa on Hassin mukaan poliitikkoja, jotka puhuvat cleantechin puolesta ja näkevät ympäristöteknologian mahdollisuudet Suomen viennin kasvattamiseen. Perussuomalaisissa valopilkut ovat harvemmassa. Puolue ehdottaa suuria alennuksia ympäristöveroihin samaan aikaan kun hallitusneuvottelijat ovat linjanneet, että seuraavien neljän vuoden aikana pitää leikata valtion menoja neljällä miljardilla eurolla.

Kehitys liike-elämässä on Hassin mielestä rohkaisevaa.

”Monet Suomen isoimmista cleantech-firmoista ovat meidän isoja, perinteisiä yrityksiämme, joissa kasvaa uuden aikakauden alkio. Nokiassakin elektroniikka oli aikoinaan pieni osa, kunnes firmasta tuli globaali matkapuhelinjätti”, Hassi sanoo, ja nostaa Wärtsilän esimerkiksi edelläkävijäyrityksestä.

Hassista tuntuu epätodennäköiseltä, että uusi hallitus saisi päätettäväkseen ydinvoimalupia.

”TVO luopui juuri nelosvoimalastaan. Fennovoimallakin pitäisi olla pian määräaika, jolloin pitää jättää varsinainen rakennuslupahakemus, mutta ei ole tiedossa, että riittävä kotimainen omistus olisi varmistunut”, Hassi sanoo.

Hän viittaa toistaiseksi varmistumattomaan venäläiseen vesivoimakauppaan, jonka valtio-omisteinen Fortum on asettanut Fennovoimaan osallistumisen ehdoksi.

Hassin mukaan ydinvoiman esteenä alkaa olla silkka talous, sillä uusi ydinvoima ei ole edullista.

Vihreät  ympäristövaliokunta 




Viite