Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Emmanuel Tobey, UNMIL (CC-BY)

Ebola-ilmoitustaulu Liberiassa
Energiayhtiön keppihevonen? Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 11 000 ihmistä kuoli Ebolaan viime vuonna Länsi-Afrikassa.Flickr / Emmanuel Tobey, UNMIL (CC-BY)

Energiayhtiön keppihevonen? Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 11 000 ihmistä kuoli Ebolaan viime vuonna Länsi-Afrikassa.

Guardian: Maailman suurin hiiliyhtiö yritti hyötyä Ebolasta

28.5.2015 14.01

Emmi Skytén

Ylikansallinen kaivosyhtiö Peabody yritti hyötyä Ebola-epidemiasta, uutisoi brittilehti Guardian. Sen mukaan Peabodyn toimitusjohtaja Greg Boyce sanoi viime syksynä hiilialan konferenssissa, että hiilienergian lisääminen olisi voinut helpottaa mahdollisen Ebola-rokotteen jakamista Afrikassa.

Ebola-epidemiaa vastaan taistelleet kansanterveyden asiantuntijat kertovat Guardianille tuomitsevansa Peabodyn väitteen varsinkin, koska Ebolaa vastaan ei ole olemassa rokotetta.

”Ei ole olemassa todisteita, jotka tukisivat tätä väitettä. Peabody ajaa selvästi omaa etuaan. Mielestäni on aika kaukaa haettua yrittää perustella hiiliyhtiön olemassaoloa tällaisella globaalilla kriisillä”, kommentoi Columbian yliopiston kansallisen katastrofivalmiskeskuksen johtaja Irwin Redlener.

”Tämä on aivan naurettavaa. Energia on vain pieni osa julkisen sektorin infrastruktuuria. On paljon muitakin tekijöitä, joita tarvitaan”, kertoo puolestaan Harvardin yliopiston tutkija Skip Burkle.

Guardian julkaisi maanantaina kirjeen, jossa yhtiö vastaa syytöksiin ja väittää lehden vääristelevän toimitusjohtaja Boycen sanomisia.

"Boyce vain toisti WHO:ta huomauttaessaan, että sähkön puute haittaa huomauttavasti sairauksia, kuten Ebolaa vastaan taistelemista. Luotettava ja halpa sähkö, jota hiilellä voidaan tuottaa, saa monet asiat yhteiskunnassa toimimaan paremmin – mukaanlukien terveydenhuollon", yhteiskuntasuhteista vastaavan johtaja Vic Svecin allekirjoittamassa kirjeessä sanotaan.

Guardianin juttu liittyy lehden Keep it in the ground -kampanjaan, jossa halutaan kiinnittää huomiota yleishyödyllisten säätiöiden sijoituksiin fossiilista energiaa tuottavissa yrityksissä. Mediassa on viime aikoina puhuttu yhä enemmän fossiiliseen energiaan sijoittamisesta ja sen kannattavuudesta. 

Peabody-yhtiö on vastannut tähän hiilikupla-liikkeeseen omalla kampanjallaan, jossa se on yrittänyt brändätä hiiltä ratkaisuksi köyhyyteen. Guardianin mukaan yhtiö väitti muun muassa viime vuonna Norjan valtioneläkerahastolle, että ”2000-luvun hiili” olisi avain kehitysmaiden digitalisaatioon ja kaupungistumiseen.

hiilikupla  Peabody 




Viite