Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Serbia huolestui maataloudesta ja terveydestä – ”leikkaa” päästöjään

Wikimedia

Serbian lippu
Uudessa nousussa. Serbian teollisuus ja päästöt ovat romahtaneet 1990-luvun alun jälkeen.Wikimedia

Uudessa nousussa. Serbian teollisuus ja päästöt ovat romahtaneet 1990-luvun alun jälkeen.

30.6.2015 12.23

Lasse Leipola

Serbia aikoo sitoutua Pariisin ilmastosopimuksessa siihen, että sen päästöt ovat 2030 noin kymmenen prosenttia vuoden 1990 tasoa alemmat. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole leikkaus vaan noin 15 prosentin kasvuvara, sillä maan päästöt ovat laskeneet 1990 luvun alusta lähes neljänneksellä.

Maan tänään tiistaina YK:n ilmastoneuvotteluorganisaatio UNFCCC:lle jättämässä sitoumuksessa todetaan, että kansallisissa selvityksissä Serbian on arvioitu lämmeneen viimeisen 50 vuoden ajan noin 0,3 astetta vuosikymmenessä. Tämän pohjalta ennustetaan, että maan ilmasto on vuosisadan loppuun mennessä 3,2–4,0 astetta nykyistä lämpimämpi ja sademäärät laskevat 20 prosenttia.

Ilmastonmuutoksen arvioidaan laskevan esimerkiksi maissin tuotantoa 22–52 prosentilla vuosisadan loppuun mennessä. Tekstissä nostetaan esiin myös poikkeukselliset sääolot, kuten 2012 kuivuus ja 2014 tulvat, joiden on arvioitu aiheuttaneen miljardien eurojen vahingot.

”Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset ovat käyneet selvemmiksi viime vuosina. Heinäkuun 2007 helleaalto kasvatti kuolleisuutta Belgradissa. Ilmastonmuutos tulee muuttamaan ja lisäämään malarian ja dengue-kuumeen tyyppisten tautien esiintymistä”, sitoumuksessa todetaan.

Pariisin ilmastosopimus, joka on määrä allekirjoittaa joulukuussa, perustuu maiden itse valitsemiin päästövähennytavoitteisiin. Aiemmin sitoumuksensa ovat julkistaneet muun muassa EU, Yhdysvallat ja Venäjä. Kiinan ja Etelä-Korean sitoumuksia odotetaan vielä tämän päivän aikana.




Viite