Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vuosituhattavoitteista tuli epätäydellinen menestystarina – seuraava askel jo tiedossa

6.7.2015 17.40

Lasse Leipola

Vuosituhattavoitteista tuli historian merkittävin köyhyyden vastainen liike, julistaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tänään maanantaina julkaistun raportin esipuheessa.

”Vuosituhattavoitteet auttoivat nostamaan yli miljardi ihmistä köyhyydestä, vähentämään nälänhätää, tyttöjä kouluihin ja suojelemaan planeettaa”, Ban Ki-moon kirjoittaa raportin esipuheessa.

”Laittamalla ihmisten välittömät tarpeet etusijalle, vuosituhattavoitteet muokkasivat päätöksentekoa sekä kehittyneissä että kehitysmaissa.”

Kahdeksasta vuosituhattavoitteesta sovittiin vuonna 2000 ja ne oli määrä saavuttaa tämän vuoden loppuun mennessä. Tänään julkaistussa raportissa arvioidaan, että vaikka osa tavoitteista on saavutettu ja suurimmassa osassa on edistytty, on kehitys ollut epätasaista.

Esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole edennyt toivotusti, maiden sisäiset varallisuuserot ovat suuria eikä ilmastonmuutosta tai muuta ympäristön vahingoittumista ole saatu kuriin.

Vuosituhattavoitteiden jatkoksi on valmisteltu niin sanottuja kestävän kehityksen tavoitteita. Pelkän kehitysmaiden elintason parantamisen sijaan niillä tavoitellaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä kaikissa maissa – myös esimerkiksi Suomessa.

”Jatkossa kehitys vaatii vakaata poliittista tahtoa sekä kollektiivista ja pitkäjänteistä työtä. Meidän on puututtava perimmäisiin syihin ja tehtävä enemmän kestävän kehityksen taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen näkökulman yhdistämiseksi”, Ban Ki-moon kirjoittaa.

Kestävän kehityksen tavoitteista on määrä päättää New Yorkissa syyskuussa, mutta niiden saavuttamiseen tarvittavasta rahoituksesta on määrä päästä sopuun jo ensi viikolla Addis Abebassa.




Viite