Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

olliimmonen.net/media

Onko Immonen yksin? Tutkija Erkka Railon mukaan kansanedustaja Olli Immonen (ps) ei ole saanut tukea muilta perussuomalaisilta kansanedustajilta.olliimmonen.net/media

Onko Immonen yksin? Tutkija Erkka Railon mukaan kansanedustaja Olli Immonen (ps) ei ole saanut tukea muilta perussuomalaisilta kansanedustajilta.

Tutkija: Immonen on eduskuntaryhmässään yksin puheineen

27.7.2015 16.20

Emmi Skytén

Kansanedustaja Olli Immosen (ps) kansalliskiihkoinen Facebook-päivitys jakaa perussuomalaisia. Moni puolueen jäsen on tuominnut kirjoituksen jyrkästi, kun taas toiset ovat kertoneet olevansa samaa mieltä viestin sisällön kanssa, mutta kritisoineet sen tyyliä. Erikoistutkija Erkka Railon mukaan Immosen kirjoitus ei kuitenkaan nosta esiin puolueen sisäisiä jakolinjoja.

Immonen julkaisi perjantai-iltana kirjoituksen, jossa hän kertoi taistelevansa loppuun asti kotimaan ja yhden oikean Suomen kansakunnan puolesta.

Esimerkiksi europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho (ps) antoi tukensa Immoselle kirjoittamalla Facebookissa, että myös hän vastustaa monikulttuurisuutta.

”Varmuuden vuoksi kerron toimittajille ja muillekin, että myös minä vastustan monikulttuurisuutta. Minäkin pidän monikultturismia rumana kuplana. En välttämättä jaa Immosen optimismia sen suhteen, poksahtaako tämä ruma kupla ennen kuin se on tehnyt eurooppalaisista yhteiskunnista selvää, mutta aion yhtä kaikki toimia asian hyväksi”, Halla-Aho kirjoittaa.

Myös perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, Sebastian Tynkkynen (ps) on ottanut kohuun kantaa päivittelemällä blogissaan, miten kenellekään voi tulla yllätyksenä, että perussuomalaiset kannattavat monikulturismia. Tynkkynen kuvaa Immosen kirjoitusta ”lyyrisenä ulostulona” eikä usko, että päivityksen takana on rasismia.

Kansanedustajat Tom Packalén (ps) ja Vesa-Matti Saarikkala (ps) kertoivat puolestaan Helsingin Sanomille olevansa valmiita harkitsemaan Immosen erottamista puolueesta. Packalén kirjoitti Immoselle avoimen kirjeen, jossa hän rinnastaa Immosen tekstin norjalaiseen terroristiin, Anders Behring Brejvikiin.

Immonen kielsi tänään maantaina Lännen Medialle, että lauantain tekstissä olisi viitattu Brejvikiin. Vihreä Lanka ei ole tavoittanut Immosta kommentoimaan kirjoituksiaan.

Erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi, että Immonen on puheineen yksin ainakin perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

”En ole nähnyt vielä, että kukaan muu kansanedustaja olisi tukenut Immosta. Sitä paitsi Halla-ahon esittämä puolustus on hyvin epämääräinen. Hän viittasi Facebookissa myöhemmin Helsingin perussuomalaisten nuorten puheenjohtajaan, Jorma Ketoon. Keto taas oli sitä mieltä, että Immosen tavoitteet ovat oikeat, mutta keinot väärät. Sanoisin, että Halla-Ahonkin antama tuki on aika varauksellista.”

Railo ei usko, että kohu johtaisi perussuomalaisten jakaantumiseen niin, että puolueesta erkaantuisi useampi kansanedustaja.

”Luulen, että tämä tilanne rajautuu aika tarkkaan Immoseen itseensä.”

Railo pitää kuitenkin mahdollisena, että puolueen puheenjohtaja Timo Soinilla on pelkoja siitä, ettei perussuomalaiset säily yhtenäisenä puolueena. Soini ei ole vielä kommentoinut Immosen aiheuttamaa kohua.

”On vaikea arvioida, mitä Soinin päässä liikkuu. Yleisellä tasolla voi todeta, että perussuomalaisia, kuten muitakin populistisia puolueita, yhdistää ennen kaikkea protesti. Puolueen kannattajiksi on siirtynyt sellaisia, jotka ovat aikaisemmin äänestäneet melkein mitä tahansa muuta puoluetta. Sitten kun mennään hallitukseen, protesti yhdistävänä tekijänä ei välttämättä kanna kovin pitkälle.”

Soini keräsi keväällä huomiota neuvoteltuaan hallitusohjelmaan puoluetuen jakoa eduskuntaryhmän hajotessa koskevan kirjauksen. Kirjauksen mukaan puoluetukea aiotaan muuttaa niin, että jos eduskuntaryhmästä eroaa kansanedustajia vaalikauden aikana, eronneet eivät veisi mukanaan osuuttaan puoluetuesta.

”Voi olla, että Timo Soini omalla tavallaan tiedostaa, että hänen puolueensa on kuitenkin melko hajanainen joukko. Sen seurauksena hän ennakoi tilannetta, että puolue saattaa hajota.”

Railon mielestä on ongelmallista, että moni Immosen tekstiin kantaa ottanut keskustelija on puhunut monikulttuurisuuden vastustamisesta eikä tekstin tyylistä. Railon mukaan ei ole uutta, että perussuomalaiset vastustavat monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa, sillä se on kirjoitettu puolueohjelmiin.

”Vaikea ongelma on mielestäni koko ajan sivuutettu, mikä ehkä kertoo suomalaisesta keskusteluilmapiiristä. Se mikä tässä on ongelmallista on tietysti se, että Immonen julkaisi sotaretoriikkaa viljelevän ja ihailevan tekstin neljä vuotta Utöyan jälkeen, mikä on aika uskomaton temppu. Siihen tämä julkinen keskustelu ei mielestäni tarpeeksi voimakkaasti pureudu.”

Immonen  perussuomalaiset  Railo 




Viite