Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikhail Evstafiev / Wikimedia Commons

balkanin tragedia. Euroopan pakolaistilanne ei vielä ole niin raskas kuin 1990-luvun alussa, jolloin Balkanin sodat pakottivat 2,3 miljoonaa ihmistä kodeistaan. Kuvassa pakolaisia Bosnian Travnikissa vuonna 1993. Mikhail Evstafiev / Wikimedia Commons

balkanin tragedia. Euroopan pakolaistilanne ei vielä ole niin raskas kuin 1990-luvun alussa, jolloin Balkanin sodat pakottivat 2,3 miljoonaa ihmistä kodeistaan. Kuvassa pakolaisia Bosnian Travnikissa vuonna 1993.

Analyysi

Euroopan pakolaistilanne on paha – muttei niin paha kuin luulit

25.8.2015 14.46

Kati Pietarinen

Kesäkuussa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi raportin, jossa pakolaisia kerrottiin olevan maailmassa enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Kuvaus on pysäyttävä, ja se onkin toistettu kesän aikana lukuisissa turvapaikanhakijoita, pakolaisuutta ja siirtolaisia käsittelevissä jutuissa. Samaa ovat sanoneet poliitikot.

Tämän kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana: nykyinen pakolaiskriisi on siis globaalisti suurin toisen maailmansodan lopun jälkeen. Kotimaansa jättäneitä oli vuoden 2014 lopussa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvion mukaan 59,5 miljoonaa. Määrä on suurin piirtein samassa suuruusluokassa kuin toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Euroopassa noin 65–70 miljoonaa ihmistä oli joutunut pakenemaan tai karkotettu kotimaistaan. Lisäksi esimerkiksi kiinalaispakolaisia oli miljoonia eri puolilla Aasiaa.

Vaikka tilanne on Euroopassakin poikkeuksellisen vaikea, emme ole lähellekään samantyyppisessä jamassa kuin 1940-luvulla.

EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin melko epämääräisen tiedotuksen mukaan Euroopan rajojen yli on tänä vuonna saapunut heinäkuun loppuun mennessä 340 000 siirtolaista (oletettavasti kyse on henkilöistä, jotka ovat saapuneet ilman papereita, joista moni siis hakee turvapaikkaa). Turvapaikkahakemuksia on koko EU:ssa jätetty kesäkuun loppuun mennessä yli 400 000. Saksan ulkoministeriö on tosin arvioinut, että Saksaan, joka esimerkiksi viime vuonna otti vastaan kolmasosan EU:n 626 000 turvapaikanhakijasta, saattaa saapua vuoden loppuun mennessä 800 000 turvapaikanhakijaa.

Siinäkin tapauksessa, että tulijoiden määrä tänä vuonna Euroopassa kasvaisi aivan ennätyksellisiin määriin,  se olisi siis vain pari prosenttia toisen maailmansodan jälkeisten vuosien pakolaismääristä.

Tilanne muistuttaa toisen maailmansodan sijaan lähinnä vuotta 1992: silloin entisen Jugoslavian hajoamissodat pakottivat 2,3 miljoonaa ihmistä pakolaisiksi. Sellaisissakaan luvuissa emme vielä mitenkään ole. Vuonna 1992 viidentoista jäsenmaan EU:hun tuli turvapaikkahakemuksia 672 000. Kaikkiaan Jugoslavian pakolaisista noin 500 000 päätyi naapurimaihin ja 750 000 Länsi-Eurooppaan.

Jugoslavian kriisi näkyi myös Suomessa. Vuosi 1993 on edelleen ennätysvuosi myönnettyjen turvapaikkojen suhteen: yli 2 000 pakolaisen ei ole yhtenäkään vuonna sen jälkeen annettu jäädä tänne. Tänä vuonna myönteisiä turvapaikkapäätöksiä on heinäkuun loppuun mennessä tehty 946. Koska päätösten tekeminen vie aikaa, vuoden 1993 ennätystä tuskin ylitetään tänä vuonna, vaikka hakijoiden määrä kasvaisikin tänä vuonna maahanmuuttoviraston arvioiden mukaiseen 8 000–15 000:een.

On hyvin mahdollista, että EU:n turvapaikanhakijamäärissä tämä vuosi on ennätys, ja tulijoita on enemmän kuin vuonna 1992. EU sisältää kuitenkin nykyisin lähes puolet enemmän jäsenmaita kuin tuolloin.




Viite