Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Oikeutta apinoille!

18.8.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva

Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies jonka dna:sta 97 prosenttia on samaa kuin simpansseilla, gorilloilla ja orangeilla.

Lisää Tontin blogikirjoituksia löydät täältä.

Kesällä 2008 Espanjassa tehtiin kauaskantoinen päätös. Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa parlamentti takasi tietyille apinalajeille oikeuden elämään ja vapauteen. Nämä ovat keskeisimmät ihmisoikeudet.

Päätös suututti varsinkin kirkonmiehet. Heidän mukaansa laki murentaa Raamatun takaaman hierarkian, joka antaa ihmisille vallan hallita maapalloa ja eläimiä mielensä mukaan.

Niin murentaakin, ja se on hyvä.

Samoilla linjoilla espanjalaisten arkkipiispojen kanssa on ollut demaritaustainen oikeustieteen emeritusprofessori Aulis Aarnio. Hän on kutsunut puhetta eläinten oikeuksista "hölynpölyksi".

Juridisen eläinoikeusvastustuksen taustalla on teoria, jonka mukaan oikeuksiin liittyvät vastavuoroisesti velvollisuudet, eikä eläintä voi velvoittaa mihinkään. Tällä ei pitkälle pötkitä.

Käytännön oikeusjärjestelmä ei ole harmoninen ja vastavuoroinen systeemi, vaan se on ennenkin ottanut huomioon erilaisuuden. Laki takaa rajoitetut ihmisoikeudet myös lapsille, vaikka he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan.

Vankien ja pakkohoitoon määrättyjen mielisairaitten ihmisoikeudet ovat rajoitetumpia kuin täysivaltaisten aikuisten. Erityisryhmien oikeuksien toteutumista valvovat viranomaiset.

Vahvoilla valtuuksilla varustettu eläinoikeusasiamies olisi tuiki tarpeellinen instituutio.

Espanjan parlamentin periaatteellisesti mullistavan päätöksen tausta on mielenkiintoinen. Primus motor on ollut Jose Luis Zapateron sosialistihallitus, joka on modernisoinut maata rytinällä.

Espanja on muun muassa laillistanut homoavioliitot ja helpottanut abortin saamista. Maallistuminen on edennyt entisessä katolilaisuuden linnakkeessa.

Takapajulan maineessa ollut maa on kirinyt Suomesta ohi monessa asiassa.

Toisin kuin voisi olettaa, ihmisapinoiden oikeudet perustavaa lakia tuettiin Espanjassa yli puoluerajojen.

Tilanne on siis päinvastainen kuin Suomessa, jossa lasselehtiset ja muut demarikönsikkäät kilpailevat sorkka-liinajunttiloiden ja kokoomusöykkäreiden kanssa susivihan määrässä ja turkistarhaukseksi kutsutun eläinrääkkäyksen puolustamisessa.

Mitä tehdä, jotta eläinten oikeudet etenisivät Suomessakin? Fiksujen demareiden – jommankumman heistä – pitäisi luoda eurooppalainen koulutusohjelma. Nuoret demarit – jompikumpi heistä – toimitettakoon Espanjaan vaihtodemareiksi.

Siellä heille ehkä valkenisi, että vapaus, veljeys ja tasa-arvo poliittisen liikkeen perintönä voi johtaa muunkinlaisiin päämääriin kuin pelkkään eliittiduunarien taloudellisten etujen maksimointiin.

Espanjan rohkea päätös aloitti uuden aikakauden eläinten oikeuksien puolustamisessa. Sitä voidaan hyvin verrata ensimmäisiin voittoihin orjuuden vastaisessa kamppailussa tai sukupuolten välisen tasa-arvon ajamisessa.

Tämä on vasta alkua.





Viite