Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Siirtolaiset perustavat parlamentin saadakseen äänensä kuuluviin

17.6.2010 14.27

Saija Räsänen

Suomeen ollaan perustamassa siirtolaisparlamenttia, joka toisi kuuluviin maassa asuvien eri kansallisuuksien äänet.

"Siirtolaisilta puuttuu yhtenäinen ääni. Nyt suomalaiset asiantuntijat kertovat, mikä olisi parhaaksemme. Meistä puhutaan ikään kuin emme olisi paikalla", sanoo Alexis Kouros, Helsinki Times -lehden päätoimittaja ja hankkeen luotsaaja.

Parlamentti herättäisi keskustelua monikulttuurisuudesta, teettäisi tutkimuksia, neuvoisi lainsäätäjiä ja viranomaisia monikulttuurisuudessa sekä tekisi aloitteita.

Siirtolaisparlamenttiin voisivat ryhtyä ehdolle yli 18-vuotiaat ensimmäisen tai toisen polven siirtolaiset, joiden tarkoituksena on asua Suomessa vähintään kaksi vuotta.

Ehdokkaiden ei tarvitsisi olla Suomen kansalaisia, mutta esimerkiksi turvapaikkapäätöstä odottavat turvapaikanhakijat ja vaihto-opiskelijat eivät voisi asettua vaaleissa ehdolle.

Hankkeessa mukana oleva kirjailija Umayya Abu-Hanna huomauttaa, etteivät siirtolaisten äänet enää ole marginaaliääniä.

"Kymmenen vuoden päästä Suomi eläköityy, ja siirtolaisia tarvitaan. Monikulttuurisuus ei enää ole ´tykkään tai en´-kysymys, vaan tosiasia. Ei meidän kanssamme tarvitse mennä naimisiin, mutta haluamme olla mukana päättämässä yhteisistä asioista", Abu-Hanna sanoo.

Koko maahan asetettaisiin vain yksi kansallinen ehdokaslista. Vaaleja kaavaillaan järjestettäviksi ensi huhtikuun eduskuntavaalien yhteyteen, mutta Kouroksen mukaan siirtolaisparlamentti ei kilpailisi eduskunnan kanssa.

Parlamentin perustajat ovat kuitenkin valmiita yhteistyöhön poliittisten puolueiden kanssa, jos puolueilta löytyy tähän halukkuutta. Siirtolaisparlamentin jäsenyys ei myöskään estäisi siirtolaisen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa.

siirtolaiset 




Viite