Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Varoitusmerkkitaidetta.
Varokaa näitä. Kolmessatoista kunnassa ei ole tehty mitään 20 000 asukkaan toiminta-alueen luomiseksi. Iiro Törmä

Varokaa näitä. Kolmessatoista kunnassa ei ole tehty mitään 20 000 asukkaan toiminta-alueen luomiseksi.

Paras-hankkeen pinnarit joutuvat valtion puhutteluun

30.11.2007 0.00

Lasse Leipola

Pinnarikunnat

13 kuntaa saa kutsun neuvotteluihin valtion kanssa, 251 joutuu antamaan lisäselvityksen ja 74 on aikataulussa. 42 kuntaa jättää suunnitelmansa kuntaliitosten vuoksi vasta vuoden loppuun mennessä. Pinnarikuntia ovat Elimäki, Hanko, Hattula, Inkoo, Janakkala, Kalajoki, Karjalohja, Kauniainen, Lapua, Oulunsalo, Pirkkala, Sipoo ja Ulvila.

Kolmetoista kuntaa on pahasti jäljessä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen puitteista ja velvoitteista.

Hallituksen iltakoululle tehdyn selvityksen mukaan ensimmäisen luokan 74 kuntaa täyttää Paras-hankkeen vaatimukset ja toisen luokan 251 kunnalta vaaditaan lisäselvityksiä. Kolmannen luokan kolmetoista kuntaa joutuvat neuvottelemaan sisäasiainministeriön kuntaosaston kanssa.

”Kolmannen luokan kunnissa ei ole tehty mitään toimia 20 000 asukkaan kunnan tai yhteistoiminta-alueen muodostamiseksi. On kuitenkin muistettava, että suuri osa kaikista kunnista ei ole päässyt tavoitteisiin ja toisen luokan kuntienkin kanssa olisi hyvä keskustella”, sanoo projektipäällikkö Mauri Marjamäki Kuntaliitosta.

”Kolmannen luokan kuntien neuvotteluissa on lähinnä kyse informaatio-ohjauksesta: kerrotaan mitä hyötyä yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Sanktioita ei ole käytettävissä”, Marjamäki kertoo.


Kaikissa kunnissa on Marjamäen mukaan tehty selvityksiä ja ehdotuksia, mutta asioista ei ole päästy yhteisymmärrykseen naapurikuntien kanssa. Marjamäki kuitenkin uskoo, että vuoden kuluessa kaikki kunnat ovat oikealla uralla.

Kolmannen luokan kunnaksi luokitellussa Janakkalassa valtion linja tuotti pettymyksen. Kunnassa on 16 400 asukasta ja toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto. Kunnan suunnitelma hylättiin liian pienen väestöpohjan vuoksi.

”Ilmoitimme, että voimme täyttää lain edellytykset itse ja halusimme selvittää, voidaanko väkiluvun suhteen joustaa. Ilmeisesti ei”, sanoo kunnanjohtaja Pekka Harju.

Janakkalan hankalaan tilanteeseen on vaikuttanut lähialueen kuntien yhdistyminen suurkunnaksi. Ulkopuolelle jättäytyneet Janakkala ja Hattula saivat muistutuksen, koska niiden väestöpohja ei ole riittävän suuri.


Pinnauksesta tuomitussa Kauniaisissa valtion patistukseen suhtaudutaan rauhallisesti. Kaupungin väestöpohja on vain 8 500 asukasta, mutta käytännössä sosiaali- ja terveyspalvelut on jo pitkään järjestetty muun pääkaupunkiseudun kanssa.

”Monessa muussa voi kysyä, miten yhteistyö on onnistunut, mutta sosiaali- ja terveydenhuolto on sujunut hyvin”, kaupunginjohtaja Torsten Widén sanoo. Kutsua ei ole vielä tullut, mutta neuvottelujen valtion kanssa odotetaan alkavan joulukuussa.

”Toivomme valtiovallalta ymmärrystä, että tilanne on hyvin erilainen”, Widén sanoo.




Viite