Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suora demokratia opettaisi politiikasta tietämättömiä suomalaisia

22.3.2011 16.00

Lasse Leipola

Suomalaisten politiikan tuntemus on heikkoa, uutisoi Helsingin Sanomat eilen maanantaina. Tuoreen pamfletin kirjoittajien mukaan tämä ei kuitenkaan ole argumentti suoraa demokratiaa vastaan vaan sen puolesta.

”Pelkästään osallistumalla päätöksentekoon kansalainen voi hankkia ne tiedot, joita demokratian toteuttamiseksi tarvitaan”, sanoo suoraa demokratiaa edistävä aktivisti Henrik Jaakkola.

Jaakkolan ja Turun vihreiden nuorten puheenjohtajan Saara Ilvessalon toimittama Kansan valta -pamfletti julkaistiin tänään tiistaina. Molemmat ovat vihreiden ehdokkaita eduskuntavaaleissa.

Pitkään pelkkien puheiden tasolla pysynyt suora demokratia on viimein nytkähtämässä eteenpäin. Ensi vuoden alussa astuu voimaan sekä EU:n kansalaisaloite että Suomen perustuslain uudistus, joka mahdollistaa 50 000 kansalaisen allekirjoittaman aloitteen ottamisen eduskuntakäsittelyyn. Perustuslain muutos tosin edellyttää vielä sen, että seuraavakin eduskunta hyväksyy sen.

Kirjan kirjoittajat ovat huolissaan siitä, että maahanmuuttokriittinen Muutos 2011 -puolue on omimassa suoraa demokratiaa itselleen. Myös suoran demokratian edelläkävijämaa Sveitsissä on koettu maahanmuuttokriittisten liikkeiden vaikutus: vuonna 2009 maassa kiellettiin äänestyksen seurauksena uusien minareettien rakentaminen.

”Vihreillä ja vasemmistolla on tausta demokratian puolestapuhujina. Olisi hyvin traagista menettää se oikeistolle”, Jaakkola sanoo.

Rosa Meriläinen, joka on yksi kirjan kirjoittajista, arvioi, että äärioikeiston suora demokratia pyrkii ohittamaan byrokratian ja harkinnan, kun taas punavihreä suora demokratia haluaa pitää kiinni byrokratiasta, mutta parantaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja tehdä päätöksenteosta paremmin informoitua.

Suoran demokratian haasteina on pidetty myös sopivan alueellisen tason löytämistä: jos esimerkiksi jätevoimalasta kysytään erikseen jokaiselta naapurustolta, ei lupaa saada mihinkään. Ilvessalo kuitenkin muistutti, että Sveitsistä on tullut ”tyytyväisten häviäjien maa”, kun ihmiset ovat päässeet osallistumaan prosessiin, vaikkei lopputulos olekaan ollut mieleinen.

Kirjoittajien mukaan suurin este suoran demokratian etenemiselle on poliitikkojen ja virkamiesten muutosvastarinta.

eduskuntavaalit 


Lisää aiheesta:



Viite