Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lumiukkotempaus Jyväskylässä
Lumiukkojen mielenosoitus. Vihreät ehdokkaat Kaisa Peltonen, Liisa Kuparinen, Laura Mansikkamäki, Tommi Tapiainen, Heikki Susiluoma ja Paula Vehkomäki (edessä) sekä Elina Sillanpää ja  
Nico Holmberg (keskellä takana) osallistuivat helmikuussa Jyväskylässä Polttava kysymys -kampanjan lumiukkotempaukseen, jossa vaadittiin kunnianhimoista ilmastolakia. Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lumiukkojen mielenosoitus. Vihreät ehdokkaat Kaisa Peltonen, Liisa Kuparinen, Laura Mansikkamäki, Tommi Tapiainen, Heikki Susiluoma ja Paula Vehkomäki (edessä) sekä Elina Sillanpää ja  
Nico Holmberg (keskellä takana) osallistuivat helmikuussa Jyväskylässä Polttava kysymys -kampanjan lumiukkotempaukseen, jossa vaadittiin kunnianhimoista ilmastolakia.

Ensimmäinen kansanedustaja

5.3.2015 13.18

Kati Pietarinen

Keski-Suomessa vihreän kansanedustajan saaminen on kiinni vain sadoista äänistä.

Laskiaistiistain aamupäivänä Jyväskylän taivas on maidonvalkoinen. Asemakadulla sijaitsevassa kahvila Häggmanissa on vihreät liinat.

Neliskulmaisen pöydän ympärillä istuu yhdeksän vihreää ehdokasta, Keski-Suomen vihreiden vaalityöntekijä Irene Hallamäki sekä toiminnanjohtaja Veikko Ahola. Ryhmä on saapunut suoraan Ylen toimituksesta, jossa ehdokkaat ovat käyneet neljän minuutin ehdokashaastattelun.

”Kysymyksissä oli valtava kirjo: elämänfilosofiasta Natoon. Minulta kysyttiin Anne Frankista, koska olin siteerannut häntä nettisivuillani”, jämsäläinen kaupunginvaltuutettu ja kirjastonhoitaja Tommi Tapiainen, 41, sanoo.

”Harmitti, ettei päässyt puhumaan itselle tärkeimmistä asioista: lähimmäisyydestä, välittämisestä ja eläinten oikeuksista”, IT-alan väitöskirjatutkija Liisa Kuparinen, 32, sanoo.

Hän lähti mukaan vihreisiin viime syksyn kirkollisvaaleissa, ja pääsi läpi.

Jyväskyläläiseltä kunnallispoliitikolta ja alakoulun rehtorilta Meri Lumelalta, 50, kysyttiin ylemmän asteen koulutusaiheista, vaikka Lumelan kovin asiantuntemus on peruskoulutuksesta.

”Suomessa pelästyttiin, kun muut maat ottivat Pisa-kokeessa kiinni. Ajatellaan, että kaikki ratkeaa tuomalla teknologiaa kouluun, vaikka ennen kaikkea tarvitaan aikaa ja tilaa vuorovaikutukselle, ja lapsille mahdollisuutta peilata kasvuaan aikuisiin. ”

Pari päivää aiemmin Keskisuomalainen on julkaissut kannatuskyselyn, jonka mukaan vihreillä on 500–600 ääntä kirittävää ensimmäiseen keskisuomalaiseen kansanedustajaan. Läpimenoa odotettiin jo viimeksi.

”Mä olin ihan varma, että menee läpi,”, laukaalainen kunnanvaltuutettu, ikääntymistä ja terveyttä tutkiva Elina Sillanpää sanoo.

Hän oli ehdolla myös viime eduskuntavaaleissa. Lopulta nykyinen vihreiden varapuheenjohtaja, jyväskyläläinen Touko Aalto jäi tuhannen äänen päähän kansanedustajapaikasta.

Yli tuhat ääntä saivat Keski-Suomessa lisäksi Maia Fandi ja Paloma Hannonen. Heistä kumpikaan ei ole enää ehdolla, mutta se ei ole vaikuttanut vihreiden kannatukseen.

Viime eduskuntavaaleissa äänistä 6,5 prosenttia tuli vihreille, kunnallisvaaleissa 6,8. Eurovaaleissa kannatus nousi 8,1 prosenttiin, Touko Aallolle ääniä tuli Keski-Suomesta yli tuhat.

Aalto, 30, työskentelee kansanedustaja Jani Toivolan avustajana, ja uskoo vahvasti läpimenoonsa. Jyväskylän ja Helsingin välille sijoittuvan elämän ja työn ansiosta hän uskoo tietävänsä, miten valtakunnallinen ja alueellinen politiikka kytkeytyvät toisiinsa.

”Keski-Suomessa on toiseksi suurin työttömyys heti Kainuun jälkeen. Uusien työpaikkojen luomiseksi tarvitaan isoa kuvaa valtion finanssipolitiikasta ja euroalueen rahapolitiikasta. Tarvitaan ennen kaikkea täsmäinvestointielvytystä: esimerkiksi Äänekosken biotuotehdasta varten tarvitaan perusinfraa ja teiden kunnossapitoa.”

Talouden lisäksi Aalto keskittyy sosiaali- ja terveyskysymyksiin sekä luontoon.

”Meillä on jatkuvasti vääntöä soista Vapon kanssa. Vähän aikaa sitten organisoin protestia Keuruun Rautovuoreen, jossa hakattiin 200-vuotista metsää.”

Vaalikampanjaa Aalto kokee tehneensä kahdeksan vuotta: lukuisia vaaleja, blogitekstejä ja muita kirjoituksia.

”Minulla on motto, että kampanjointi alkaa kerran eikä koskaan lopu. Minun osaltani kyse on henkilökohtaisestikin nyt jos koskaan -vaaleista”, Aalto viittaa puolueen iskulauseeseen.

”Jos en pääse läpi, en lähde enää ehdolle.”

Yhden ehdokkaan läpimeno vaatii menestystä kaikilta ehdokkailta.

”Somen merkitys on kasvanut. Sen avulla pääsee esille ihan eri tavalla kuin ennen. Viime vaaleissa vasta luotiin facebook-profiilit”, Elina Sillanpää pohtii.

”Tällä kertaa ehdolla on vihreitä myös pienemmillä paikkakunnilla, nuorten lisäksi minunlaisiani melkein keski-ikäisiä ja vanhempiakin”, toista kertaa ehdolla oleva Nico Holmberg, 43, sanoo.

On tärkeää, että kannatuskyselyn mukaan kansanedustajapaikka on lähellä.

”Tuommoiset uutiset voivat ratkaista kisan. Jos ihmiset eivät usko, että ehdokkaalla on mahdollisuutta päästä läpi, he eivät äänestä meitä”, Sillanpää sanoo.

Kahvilasta suuri osa ehdokkaista jatkaa yliopistoalueella sijaitsevalle Seminaarinmäelle, jossa alkaa Polttava Kysymys -kampanjan järjestämä lumiukkotapahtuma.

Lumiukoilla muistutetaan ilmastonmuutoksen tärkeydestä. Maastopyörää taluttavalle jyväskyläläiselle kaupunginvaltuutetulle Kaisa Peltoselle, 30, pyöräilyn edistäminen on vaalien kärkiteemoja.

”Järjestin ravintolapäivänä tapahtuman, jossa myin syötävää lastipyörän kyydistä. Jos järjestää tapahtuman, jossa poliitikko puhuu politiikasta, harvempi uskaltaa paikalle.”

Kampanjointi vie todella paljon aikaa, projektitöitä tekevä Peltonen sanoo. Kunnallisvaltuutetuksi hän kertoo nousseensa melkein sattumalta, mutta eduskuntavaaliehdokkuus vaatii perehtymistä valtakunnalliseen ja eurooppalaiseen politiikkaan.

Opettaja Laura Mansikkamäellä, 27, on vaatteissa kolme pinssiä: oma, vihreiden ja vihreiden nuorten ja opiskelijoiden. Hän kertoo lähteneensä ehdokkaaksi alun perin innostuksesta kampanjointiin ja into on kasvanut ajan myötä.

Vihreiden kannatus on keskittynyt yliopistokaupunki Jyväskylään. Keuruulainen luomuviljelijä Paula Vehkomäki, 58, kertoo, että pienellä paikkakunnalla vihreät ovat ihmetyksen aihe. Vehkomäki oli aiemmin kunnallisvaltuustossa keskustan edustajana.

”Vastustan ehdottomasti ydinvoimaa, ja vihreät on ainoa puolue, joka kannattaa ympäristöarvoja”, hän perustelee puolueen vaihtoa.

Lumiukkojen teko on pakkassäässä hankalaa, mutta luovimmat saavat kovista lohkareista rakennettua lumiolentoja yliopistorakennusten ja kahden rakennustyömaan välisen epämääräisen aukion penkeille.

”Milloin sä olet viimeksi leikkinyt? Mä rakastan tällaista”, hetkessä kaksi ukkoa luonut Elina Sillanpää haastaa Holmbergiä.

Paikalla on noin parikymmentä henkeä, joista enemmistö on vihreitä ehdokkaita ja heidän tuttaviaan. Irene Hallamäki on tuonut mukanaan puolueen vihreitä liivejä, mutta kukaan ei pue niitä päälleen. Opiskelijoita kulkee ohi. Vain harva pysähtyy.

Ehdokkaat suunnittelevat keskenään tulevaa: vihreät naiset on haastanut kaikki luovuttamaan verta, Talvivaaran miehet -elokuvasta on ennakkonäytös. Vehkomäki aikoo pitää kotitilallaan lammaskeittopäivän 20 vuoden yrittäjyyden kunniaksi, Mansikkamäki ja Tapiainen suunnittelevat Jämsään kirjojenvaihtotapahtumaa. Kalenterit ovat täynnä, vaikka vaaleihin on vielä kaksi kuukautta aikaa.

Langan analyysi Keski-Suomen ja Vaasan 
vaalipiireistä: Keskusta jyrää, vihreillä saumaa paikkaan

Keski-Suomi on vaalipiireistä pienimpiä, sieltä valitaan 10 kansanedustajaa. Vaasasta taas tulee 16 edustajaa. Näistä 26 paikasta jopa yhdeksän voi mennä kepulaisille.

Keski-Suomessa viime eduskuntavaaleissa niukasti eniten ääniä sai kolme paikkaa saanut keskusta; toiseksi tullut sdp sekä kokoomus ja perussuomalaiset saivat kaikki kaksi paikkaa, vasemmistoliitto yhden.

Keskisuomalaisen kannatuskysely povaa keskustalle jälleen suurimman puolueen asemaa, puolueen kannatus oli kyselyssä peräti 29,7 prosenttia. Se tuonee kolme tai neljä paikkaa.

Jos vihreät onnistuvat, he kahmisivat lehden analyysin mukaan historian ensimmäisen kansanedustajapaikkansa joko keskustalta tai perussuomalaisilta. Sdp saisi nykykannatuksella kaksi paikkaa, kokoomus ja vasemmistoliitto yhden.

Vaasan vaalipiirissä on kevään eduskuntavaaleissa 16 edustajapaikkaa – yksi vähemmän kuin viimeksi. 2011 rkp ja keskusta saivat molemmat neljä paikkaa, perussuomalaiset ja kokoomus kolme, demarit kaksi ja kristilliset yhden.

Vihreät saivat 1,4 prosenttia annetuista äänistä. Talouselämä-lehden ennusteen mukaan tänä keväänä rkp ja kokoomus olisivat menettämässä yhden paikan ja keskusta saamassa yhden lisää. Muut säilyttäisivät paikkamääränsä. Vihreät eivät ennusteen mukaan saisi edustajaa.

Puolueiden ulkopuolelta tilannetta seuraava politiikantuntija antaa saman arvion: kokoomus ja rkp menettävät yhden paikan. Hänen mukaansa keskusta saattaa saada jopa kaksi lisäpaikkaa. Vihreiden listan hän arvioi hyväksi. ”Lista on kattavampi ja kiinnostavampi kuin koskaan.”

Keski-Suomen vaalipiirin vihreät ehdokkaat: Touko Aalto, Nico Holmberg, Minna Kilpala, Liisa Kuparinen, Meri Lumela, Laura Mansikkamäki, Kaisa Peltonen, Pauliina Rusula, Margo Saxberg, Elina Sillanpää, Heikki Susiluoma, Tommi Tapiainen, Tero Uuttana, Paula Vehkomäki.

Vaasan vaalipiirin vihreät ehdokkaat: Laura Ala-Kokko, Lotta Alhonnoro, Ilkka Hänninen, Juha Kuurajärvi, Petri Lappalainen, Kaarlo Lepistö, Jani Mäkinen, Sandra Nestorova, Ville Nisonen, Henna Potinkara, Henna Rantasaari, Eppu Saarela, Matti Tuomaala, Juha Tuomikoski, Teija Tynkkinen, Irena Ulvinen.




Viite