Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Maxim Usik

Lutkaksi leimaaminen on vallankäyttöä. Näin autat lopettamaan sen.

15.8.2017 11.59

Riikka Suominen

Lutkamarssit ovat mielenosoituksia sen puolesta, että naiset saavat pukeutua miten haluavat ilman seksuaalisen väkivallan pelkoa. Jokainen voi lisätä naisten itsemääräämisoikeutta myös arjessa.

AJATTELE POSITIIVISESTI

Seksipositiivisuus tarkoittaa, että vapaasta tahdosta tapahtuvaan seksuaalisuuteen suhtaudutaan tuomitsematta ja myönteisesti. Naisia syyllistetään edelleen, jos he tuovat esiin seksuaalisuutensa. Suomalaisissakin tutkimuksissa nuorten naisten seksuaalista aktiivisuutta voidaan kutsua riskikäytökseksi.

PUHU ITSESTÄSI

Puhu omasta seksuaalisuudestasi, älä muiden.

”Kenenkään seksuaalisen aktiivisuuden tason ei pidä olla puheenaihe, ellei ihminen itse ota sitä puheeksi”, neuvoo Akateemisten seksipositiivisten varapuheenjohtaja Toivo Laitinen.

Omasta seksuaalisuudestaan kannattaa Laitisen mukaan puhua sitäkin enemmän.

”Seksipositiivisuus lisääntyy puhumalla.”

LOPETA PELOTTELU 

Älä arvioi seksiä vain riskien kautta. Akateemisten seksipositiivisten puheenjohtaja Veera Leppästä harmittaa naureskelu, jota jatkoille vieraan mukaan lähtevä kuulee kevytkenkäisyydestään. On tarpeetonta ruokkia ajatusta, että naisen pitää pelätä miehiä.

”Minua ärsyttävät kommentit, että on oma vika, kun lähdit neljän miehen matkaan”, Leppänen sanoo. ”Sanomalla niin syyllistetään naista ja demonisoidaan miehet.”

HEVONEN EI POTKI RAKKAUDESTA

Pienestä saakka tytöt saavat kuulla, että heitä lähentelevät tai kiusaavat pojat ovat vain ihastuneita: pojat ovat poikia. Lapsia pitää opettaa sanomaan, miltä tuntuu. Kaikilla on pienestä saakka oikeus vetää rajat siihen, millaisia lähestymisyrityksiä sietää.

SKIPPAA SEKSINORMI

Uskalla kyseenalaistaa median ylläpitämä kuva, että seksin täytyy kuulua kaikkien elämään.

”Aseksuaalisuuden laaja hyväksyminen antaa odottaa itseään. Seksitön ihminen esitetään helposti luuserina”, sanoo dosentti Leena-Maija Rossi Svenska social- och kommunalhögskolanista.

VASTUU ON TEKIJÄN

Poliisi jakaa säännöllisesti neuvoja, miten naisten kannattaa toimia välttääkseen päällekarkaukset: syrjäisiä paikkoja pitää karttaa, humalassa ei saa kulkea eikä tuntemattomien matkaan lähteä. Vanhemman rikoskonstaapelin oikeustieteen gradu vuodelta 2009 julistaa, että puolet raiskauksista olisi estettävissä uhrin käytöksellä. Tekijän käytöstä muuttamallahan voitaisiin estää jokainen raiskaus. 

”Poliisin pitäisi painokkaasti puhua siitä, että ahdistelu ja väkivalta on väärin. Uhrin käytös tai pukeutuminen ei koskaan luvallista sitä”, sanoo Rossi.

SALLI KAIKILLE SAMA

Vain naisia kohdellaan huonosti, jos he ovat ”liian” seksuaalisia. Maine pukkina, playerinä tai panokoneena ei vaaranna miehen sosiaalista statusta, uraa tai mahdollisuuksia parisuhteissa, kirjoittaa Katarina Wennstam kirjassaan Flickan och skammen. Kaikkien pitää voida tykätä seksistä ilman, että uhkana on ”maineen” menetys. Pahimmillaan pelko leimaantua ”halvaksi” estää naisia pitämästä ehkäisyvälineitä mukanaan, kirjoittaa Wennstam.

JAA VASTUU

Vastuu seksistä on molemmilla tai kaikilla siihen osallistuvilla. Ei ole vain naisen vastuulla varoa tahatonta raskautta, sukupuolitautia tai huonoa mainetta. Naisen ei tarvitse vastata miehisen seksuaalisuuden ilmenemismuodoista tai siitä, että hän houkuttelee valloilleen toisen kontrolloimattoman halun.

”Arjen keskusteluissa kannattaa puuttua sukupuolittain vinoutuneisiin käsityksiin. Ja myös siihen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi”, dosentti Rossi sanoo.

ÄLÄ HILJENE 

Lutkaksi leimaaminen on vallankäyttöä. Se on tapa hiljentää nuori nainen, joka ottaa tilaa. Samalla se on varoitus muille: Pidä varasi, ettei sinulle käy samoin.

RAPORTOI NETTIUHKAUKSET

Naisten mielipiteet seksualisoidaan. Netissä naisten kannanotot tyrmätään huorittelemalla tai uhkaamalla heitä seksuaalisella väkivallalla.

”Rasistien naisnimittelyssä yhdistyvät sukupuoli, seksuaalisuus, suhde suvaitsevaisuuteen ja oletus jonkinlaisesta kyvyttömyydestä”, sanoo Leena-Maija Rossi. Poliittisesti ja historiallisesti tämä on tapa hiljentää naiset.

VAADI TIUKEMPAA RAISKAUSLAKIA

Suomalainen seksuaalirikoslaki laahaa jäljessä. Raiskauksen määritelmäksi pitäisi nostaa suostumuksen puute. Tähän velvoittaa Suomen allekirjoittama Istanbulin sopimuskin. Nykyisellään raiskaustuomioissa tuijotetaan väkivallan määrää. Parempi olisi, että alleviivattaisiin rikoksen koskevan seksuaalista koskemattomuutta.

tasa-arvo  seksi  seksipositiivisuus  feminismi  raiskaus  maailmanparannuskoulu 




Viite