Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Pakurikääpätee.
Muotijuoma. Pakurikääpätee on mukavaa juotavaa, mutta sitä ei saa myydä syöpähoidoksi.Iiro Törmä

Muotijuoma. Pakurikääpätee on mukavaa juotavaa, mutta sitä ei saa myydä syöpähoidoksi.

Pakuriteetä suolistotulehduksiin

14.2.2014 10.00

Vesa Sisättö

Ravintoasiantuntija ja yrittäjä Jaakko Halmetoja löysi pakurikäävän viitisen vuotta sitten. Hän kokeili sitä itse ja alkoi saada positiivista palautetta myös muilta käyttäjiltä.

Pakurikäävän tie kauppoihin on ollut kuoppainen. Aluksi pakurikäävän myynti elintarvikkeena kiellettiin kokonaan, sillä sen myyjiltä haluttiin selvitys käävän perinteisestä käytöstä elintarvikkeena. Ilman selvitystä pakurikääpä olisi pitänyt tutkituttaa ja tuoda markkinoille uuselintarvikkeena. Uuselintarvikkeille pitää hankkia markkinointilupa EU:n alueella. Siinä yhteydessä on osoitettava tuotteen turvallisuus.

Kun selvitykset toimitettiin, pakurikääpää sai myydä ravintolisänä tai tee-tyyppisenä tuotteena.

”Pakurikäävän teho perustuu erilaisiin yhdisteryhmiin. Siinä on monimutkaisia sokeriyhdisteitä kuten muissakin lääkinnällisissä sienissä. Ne eroavat todella paljon yhdisteistä, joita saamme normaaliruoasta. Pakurikäävässä on välttämättömiä sokereita, joita kehomme ei pysty itse tuottamaan”, Halmetoja kuvaa.

Halmetojan mukaan pakurikääpä sisältää monia yhdisteitä, joiden terveysvaikutuksia on tutkittu muilla elintarvikkeilla mutta ei pakurikäävällä.

”Kliinistä näyttöä pakurikäävällä on suoliston tulehdusten hoidosta. Minun tietooni on myös tullut toistakymmentä syöpätapausta, jossa ihmiset ovat tukihoitona käyttäen tai jopa pelkällä pakurikäävällä saaneet hommaa isosti balanssiin. Syövän ja yleisemmin tulehdusten hoidossa pakurikääpä onkin tunnetuin.”

Halmetojan mukaan pakurikääpä on turvallinen ihmisille. Sitä on käytetty pitkään, mutta sivuvaikutuksia ei ole raportoitu. Halmetojan mukaan pakurikääpää kuten joitakin muitakin luonnonlääkinnän tuotteita käytetään liian pieniä annoksia. Toimittajan testaama kupillinen päivässä on hänen mukaansa janojuomakäyttöä.

Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Evirasta kuitenkin toteaa, ettei pakurikäävän turvallisuutta ole tutkittu.

”Sen markkinoinnissa ei saa myöskään esittää minkäänlaisia terveysvaikutuksia, koska pakurikäävälle ei ole mitään hyväksyttyä terveysväitettä”, Viljakainen sanoo.

Kuten tuhkavedenkin kohdalla, kyse on marginaalisesta tuotteesta, jota pieni osa väestöstä käyttää pieniä määriä.

Viljakainen kertoo, että Evira kielsi markkinoille tuodun pakurikääpäuutejuoman, jota olisi myyty tetrapakkauksina kaupan hyllyltä.

”Se katsottiin jo tavanomaiseksi elintarvikkeeksi, ei tällaiseksi pienessä mittakaavassa käytetyksi. Kielto on edelleen voimassa, eli jos joku haluaa laajentaa pakurikäävän käyttöä tästä ravintolisä- tai teetyyppisestä muodosta, hänen pitää hyväksyttää pakurikääpä uuselintarvikkeena”, Viljakainen korostaa.




Viite