Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhutaan politiikkaa

Iiro Törmä

Kännykkä ja kuulokkeet.
2000-luvun puheradio. Podcast on puheohjelma, jota voi kuunnella netistä ilmaiseksi tietokoneella tai älypuhelimella.Iiro Törmä

2000-luvun puheradio. Podcast on puheohjelma, jota voi kuunnella netistä ilmaiseksi tietokoneella tai älypuhelimella.

20.5.2016 9.25

Riikka Suominen

Podcastien kuuntelu lisääntyy. Poliittista sisältöä on vielä vähän.

Toimitetun puheohjelman elintila radiossa on kaventunut. Jos haluaa kuunnella radiosta puhetta politiikasta, on syytä lukea aika tarkkaan niiden parin Yleisradion kanavan ohjelmakarttaa, joilla politiikkaa vielä puhutaan.

Politiikkanarkkarin vieroitusoireita parantaa nykyään yhä useampi podcast. Suomeksi yhteiskunnallisia ohjelmia on vielä vähän. Toisin saattaa olla tulevaisuudessa. Podcast sopii nimittäin erinomaisesti syvälliseen ja/tai koskettavaan asiasisältöön.


Barack Obama
on hoksannut podcastien oivallisuuden. Yhdysvaltain presidentti antoi puolentoista tunnin haastattelun Los Angelesin laitakaupungilla autotallissa. Siellä podcastiaan WTF nauhoittaa koomikko Marc Maron.
Jyväskylän yliopiston journalistiikan opettajan Panu Uotilan mukaan oli Obamalta harkittu mediateko ohittaa toimittajat ja puhua suoraan ihmisille.

”Podcast tulee lähelle ja puhuttelee intiimisti kuulijaa.”

Yhdysvalloissa poliitikot ovat julkaisseet omia podcastejaan jo kymmenen vuotta. Suomessakin niille olisi tilaa.
Uotilan mukaan tiettyä yleisöä voisi kiinnostaa kuunnella suoraan poliitikon tekemää podcastia.

”Seurataanhan urheiluakin nykyään suoraan urheilutoimijoiden omista kanavista eikä professionaalia mediaa tarvita siinä välissä.”


Toisin kuin radiota, podcasteja kuunnellaan keskittyneesti. Ne ovat henkilökohtainen ja persoonavetoinen media, jossa tärkeintä on sisältö. Erityisesti poliittiset väittelyt sopisivat Uotilasta hyvin podcastiin.

”Ilmiö on niin tuore, ettei sen potentiaalia vielä ole ymmärretty.”

Ylen lähetetyt ohjelmat löytyvät netistä podcasteina. Muita suomenkielisiä podcasteja on tällä hetkellä noin sata.

Vinkkejä yhteiskunnallisiin kuunnelmiin

The Biggest Story In The World. Guardianin laatupodcastissa sukelletaan mediatalon kulissien taakse. Sarja käsittelee sitä, miten vaikea median on tarttua ilmastonmuutokseen ja osoittaa, miten iso merkitys journalismilla on yhteiskunnassa.

Det politiska spelet. Ruotsin yleisradion politiikan toimittajat ruotivat ajankohtaisia poliittisia ilmiöitä niin hillittömästi, ettei haittaa, vaikka aiheet koskevatkin naapurimaata. Sanaleikit ja nopea replikointi vaativat kuulijalta hyvää ruotsin kielen taitoa.

NPR Politics. Viikottain rennosti Yhdysvaltain politiikasta. Tänä vuonna aiheet keskittyvät presidentinvaaleihin.

Political Gabfest. Amerikkalaisen nettimedia The Slaten rento viikottainen ajankohtaisohjelma. Vakikeskustelijat ovat lahjakkaita toimittajia, joilla on usein omaperäisiä näkemyksiä erityisesti yhdysvaltalaiseen politiikkaan. Ilmapiiri on myönteinen, vaikka näkemykset välillä menevät ristiin. Vakikuuntelijalle keskustelijat muuttuvat kuin vanhoiksi tutuiksi, joiden seuraan on ilo palata.

Puhekupla. Vihreän Langan noin viikottaisessa podcastissa analysoidaan poliittisia aiheita vaihtuvan asiantuntijavieraan kanssa. Retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro kommentoi ajankohtaisia sitaatteja, kuten kuka on Pihtiputaan mummo tai mitä on kokovartalopolitiikka.

Vihreä Särmiö. Uuden sukupolven vihreät vaikuttajat käyvät läpi ajankohtaisia asioita rennolla, mutta asiantuntevalla otteella. Mainiota keskustelua. 

Yleinen tasapaino. Oikeistolaisen ajatuspaja Liberan podcastia vetää ajatuspajan johtaja Heikki Pursiainen.
Vaihtuvia vieraita.




Viite