Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tee hyvää tehokkaasti

Maxim Usik

Kuvituskuva
Maxim Usik

3.3.2017 15.59

Riikka Suominen

Miten tehdä muutos maailmassa tehokkaimmin? Onko paras tapa parantaa maailmaa tienata paljon rahaa lahjoitettavaksi?

1. Anna rahaa

Tehokas hyväntekeväisyys on sitä, että hyvinvoivat ihmiset antavat kaiken heille tarpeettoman rahan pelastaakseen ihmishenkiä kehitysmaissa. Näin ajattelee australialainen moraalifilosofi Peter Singer, jonka keskeisiä ajatuksia on efektiivinen altruismi, pyrkimys mahdollisimman tehokkaaseen hyvän tekemiseen.

2. Satsaa halpoihin toimiin

Singerin mukaan tehokkainta on ohjata raha ihmishenkien pelastamiseen tai kärsimyksen vähentämiseen, kuten sokeuden hoitoon. Siksi kannattaa lahjoittaa mieluummin kehitysmaiden rokotusohjelmiin kuin yksinäisyyden vähentämiseen länsimaissa. Kehitysmaissa yhdellä eurolla saa paljon enemmän aikaan kuin vaikka Suomessa.

3. Lahjoita keskitetysti

Järjestöille tehokkaampaa on vastaanottaa suuri summa harvoin kuin monta pientä usein. Pienten summien käsittelykulut nielevät osan tehosta.

4. Hanki lahjoitettavaa

Mitä suuremmat tulot, sitä enemmän lahjoitettavaa. Singerin mukaan tehokas hyväntekijä ei mene töihin ihmisoikeusjärjestöön vaan investointipankkiin. Joku toinen hoitaa ihmisoikeustyön lähes yhtä hyvin kuin sinä, mutta toinen pankkiiri tuskin lahjoittaa merkittävää osaa tuloistaan hyväntekeväisyyteen.

5. Perehdy järjestöihin

Ei ole helppo löytää tutkittua tietoa siitä, kuinka tehokkaasti eri järjestöt käyttävät rahoja. Sivukulujen osuus ei vielä kerro työn vaikuttavuudesta. Amerikkalaisia hyväntekeväisyysjärjestöjen vertailuita löytyy verkosta. Googlaa esimerkiksi ”charity evaluator”.

6. Unohda raha, vaikuta

Luonto-Liiton toiminnanjohtajan ja vihreän kaupunginvaltuutetun Leo Straniuksen mukaan yhteiskunnallinen vaikuttaminen on lahjoittamista tehokkaampi tapa vaikuttaa. Lait ohjaavat esimerkiksi sitä suuntautuvatko yritysten eurot fossiilisiin vai uusiutuvaan energiaan.

”Lakien ja kansainvälisten sopimusten liikuttama rahamäärä on paljon suurempi kuin rikkaimmaltakaan liikenee lahjoitettavaksi”, Stranius sanoo.

7. Henkilökohtainen on vaikuttavaa

Henkilökohtaisilla valinnoilla on mahdollisuus kutistaa oma hiilijalanjälki kolmannekseen keskivertosuomalaisen jalanjäljestä. Tämä vaatii muun muassa vegaanista ruokavaliota, autottomuutta, lentomatkoista luopumista, ekoenergiaa ja vähäisiä asuinneliöitä.

”Kokeilen omassa arjessani tulevaisuuden mahdollisuuksia. Näin selvitän, mikä toimii ja mikä ei”, tinkimättömän ekologista elämää elävä Stranius sanoo.

8. Säilytä motivaatio

Mikään ammatti ei ole yksiselitteisesti muita parempi. Rokotetutkijana, yritysjohtajana, muusikkona ja monessa muussa työssä voi edistää tärkeitä asioita. Kun kouluttaudut, niin huolehdi samalla, ettei motivaatio maailmanparannukseen unohdu.

”Jos pohdit lapsikuolleisuutta, älä laita sitä syrjään, kun opiskelet vaikka muusikoksi. Jatka aiheeseen perehtymistä, jotta voit tarttua sihen myös sitten, kun olet tunnettu säveltäjä”, sanoo Demos Helsingin Tuuli Kaskinen.

9. Kokeile kaikkea

Kannattaa tehdä monenlaista. Kukaan ei voi tietää, mikä toimi muuttaa tulevaisuuden kulkua eniten.

“Et voi tietää, mikä johtaa vyöryyn, joka muuttaa kaiken. Se voi olla yksi kirja tai taideteos”, sanoo Stranius.

Hän muistuttaa Facebookista, joka on mullistanut koko yhteydenpitomme ja muuttanut median käyttömme. Kaikki lähti liikkeelle Mark Zuckerbergin ideasta vertailla koulukavereidensa valokuvia.

10. Motivoidu

Työuran suhteen neuvotaan nykyään kuuntelemaan omaa intohimoa. Sama pätee hyväntekeväisyyteenkin. Ollakseen tehokasta, toiminnan pitää olla kivaa.

”Jos joudut pakottamaan itsesi toimimaan, maailmanparannukselle voi käydä kuin laihdutuskuureille usein. Se loppuu lyhyeen”, sanoo Tuuli Kaskinen.

11. Kimpassa on kivaa

Toiminnan ylläpitäminen vaatii, että olet motivoitunut ja saat palautetta. Se onnistuu parhaiten kimpassa muiden kanssa. Sosiaalinen tuki voi tulla nettiyhteisöltä, järjestöltä, puolueelta tai vaikka gurulta, jota seuraat.

12. Vaihda ekosähköön

Panos-tuotos-suhteeltaan helpoin tapa vaikutaa on vaihtaa sähkösopimus ekosähköön.

Muutamalla klikkauksella tiputat laskennallisesti oman sähkönkulutuksesi hiilidioksidipäästöt nollaan. Ekosähkö voi olla normisähköä halvempaakin: www.ekoenergia.fi.

13. Lahjoita ruumiinosiasi

Jos terveytesi sallii, lahjoita munuainen, luuydintä, kantasoluja tai verta. Toimi on lahjoittajalle ilmainen, mutta pelastaa ihmisiä. Kuinka moni voi varmasti sanoa pelastaneensa ihmishengen?

hyväntekeväisyys 




Viite