Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka testasi trendiproteiinit

Trendiproteiinit testissä

12.9.2016 14.23

Vihreä Lanka

Uutuustuotteiden ansiosta koskaan ei ole ollut näin helppoa saada kasvisruokaan proteiinia. Vihreä Lanka testasi trendiproteiinit.

Oumph!

Valmistusmaat: Hollanti & Ruotsi
Kilohinta: 18,90–20,30 €
Tärkin raaka-aine (alkuperä): soija (ei Etelä-Amerikasta)
Energiasisältö: 70 kcal
Versiot: Paloja, fileitä ja suikaleita eri tavoin maustettuna
On kuin: Kana.
Sopii: Wokkeihin.
Lapsille: Koehenkilö ei pitänyt palaversiosta.

Ravitsemusasiantuntija Leena Putkosen arvio: ”Täysin vegaaninen. Paljon kuitua, jota keskivertokansalainen ei meinaa saada tarpeeksi. Kuitu hyväksi erityisesti niille, jotka jostain syystä välttelevät viljatuotteita. Maltillisesti suolaa, mikä on tässä joukossa iso asia.”

Ekoväite: ”30 grammaa naudanlihaa tai 1 kilon Oumph!-tuotteita aiheuttaa saman ympäristövaikutuksen.” ja ”Oumph! on kahdesta neljään kertaa parempaa kuin kana, riippuen siitä, miten kana on kasvatettu ja mistä se tulee.”

Hyvää: Ruskistuu hyvin.

Huonoa: Melko rumaa, saatavilla lähinnä suuremmista K-kaupoista.

* * * *

Nyhtökaura

Valmistusmaat: Suomi
Kilohinta: 19,95 €
Tärkin raaka-aine (alkuperä): kaura ja härkäpapu (Suomi/Ruotsi), herne (Keski-Eurooppa)
Energiasisältö: 195–207 kcal
Versiot: Maustamattoman lisäksi saatavilla tomaatilla ja inkiväärillä maustetut versiot.
On kuin: Ylikypsä possu tai jauheliha.
Sopii: Katuruokaan, laatikoihin.
Lapsille: Ainakaan ensikerta ei sytyttänyt.

Ravitsemusasiantuntija Leena Putkosen arvio: ”Proteiinipitoisuus on todella korkea. Kuitua on vähemmän kuin joissain muissa, mutta se on beetaglukaani, jolla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Rautaa on aika mukavasti. Suolaa on paljon ja se maistuu.”

Ekoväite:”Kasviperäinen proteiini, joka on sekä ekologinen, maukas että terveellinen – se on totta ja nimeltään nyhtökaura.” ja ”Kaura on myös yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista.”

Hyvää: Helppokäyttöinen, vegaaninen.

Huonoa: Vaikea saada.

* * * *

Quorn

Valmistusmaat: Iso-Britannia
Kilohinta: 13,15–15,60 €
Tärkin raaka-aine: sienestä saatu mykoproteiini
Energiasisältö: 86–105 kcal
Versiot: Kuutiot, pihvit, fileet, rouhe sekä nugetit.
On kuin: Suikaleet ja fileet muistuttavat broileria.
Sopii: Pastakastikkeeseen broilerisuikaleiden tai jauhelihan sijaan, tacoihin.
Lapsille: Tomaattikastikkeessa ja pastan kanssa menee siinä kuin jauhelihakin.

Ravitsemusasiantuntija Leena Putkosen arvio: ”Kananmuna on hankala vegaaneille ja allergikoille. Proteiinimäärä on joukon alhaisin, mutta siitä ei suomalaisilla tosin ole puutetta – paitsi ehkä kasvissyöjillä.”

Ekoväite: ”Esimerkiksi Quorn-Rouheen hiilijalanjälki on jopa 90 prosenttia vähemmän kuin naudanlihan.”

Hyvää: Paljon vaihtoehtoja.

Huonoa: Sisältää kananmunaa, joten ei sovi vegaaneille. Kananmunan lisäksi mykoproteiini voi aiheuttaa yliherkkyyttä. (HUOM! Nugetit ovat vegaanisia eivätkä sisällä kananmunaa.)

* * *

MiFu

Valmistusmaat: Suomi
Kilohinta: 10,60 €
Tärkin raaka-aine (alkuperä): Maitoproteiinista (Suomi)
valmistettu ”ruokarae”.
Energiasisältö: 88–95 kcal
Versiot: Maustamattoman version lisäksi valikoimassa on ”Välimeren tomaatti” ja ”Meksikon pippuri”.
On kuin: Raejuusto.
Sopii: Johonkin ruokaan, jossa tuotteen ulkoasu ja koostumus katoavat.
Lapsille: Ei testattu.

Ravitsemusasiantuntija Leena Putkosen arvio: ”En oikein ymmärrä tätä tuotetta, joka ei ole kasvisruokaa nähnytkään. Rasvaa on tietysti aika vähän ja proteiinia kohtuullisen paljon, mutta ei ole muuten ravintoarvoiltakaan mikään ihmeellinen.”

Ekoväite: Ei väitä olevansa ekologinen.

Hyvää: Suuri valmistaja taannee riittävän tarjonnan.

Huonoa: Ei vegaaninen, ikävä koostumus. Maitopohjainen tuote nojaa vahvasti karjatalouteen, joka aiheuttaa  erilaisia päästöjä eikä aina takaa eläintein hyvinvointia.

*

Härkis

Valmistusmaat: Suomi
Kilohinta: 18,00 €
Tärkin raaka-aine (alkuperä): härkäpapu (Suomi)
Energiasisältö: 212 kcal
Versiot: Vain maustamaton.
On kuin: Paistettu jauheliha.
Sopii: Pastakastikkeeseen, kaalipataan, tortillaan.
Lapsille: Menee jauhelihasta. Paras vertailluista.

Ravitsemusasiantuntija Leena Putkosen arvio: "Hyvä määrä proteiinia, mutta suola on tässäkin ongelma. Rasvaa joukon eniten, mutta se on hyvää kasvirasvaa, joten sitä ei tarvitse paljon miettiä. Hiilihydraatteja joukon eniten, mutta nekin hyvässä suhteessa proteiiniin.”

Ekoväite: Ei ekoväitteitä.

Hyvää: Helppo valmistaa, mukava koostumus ja kiva jälkimaku. Kotimainen, täysin kasviperäinen raaka-aine.

Huonoa:

* * * * *

Juttuun lisätty 14.9. tieto vegaanisista Quorn-nugeteista, joka oli jäänyt pois jutun paperilla julkaistusta versiosta.




Viite