Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ekomaalien plussat ja miinukset

4.9.2009 12.45

Elina Heino

Ekomaalien idea on puoleensavetävä, mutta saatavilla olevat ekomaalit eivät ole täydellisiä.

+ Monikäyttöisyys. Kotioloissa sekä teollista että luonnonmukaista ekomaalia voi maalata melkein mille pinnalle tahansa. Ei siis tarvitse arvuutella, millaisella maalilla seinä on aiemmin maalattu.

+ Helppo. Ekomaalit ovat hyvin tarttuvia, helposti levitettäviä ja riittävän kestäviä.

+ Ympäristöystävällisyys. Ekomaalit ovat maaleista ympäristöystävällisimpiä. Niissä on vähän tai ei lainkaan liuottimia, raskasmetalleja ja vaarallisia päästöjä.

+ Ympäristömerkki. Osalle ekomaaleista on haettu EU:n ympäristömerkki tai Pohjoismaiden Joutsen-merkki, joten niiden koostumusta on arvioinut ulkopuolinen taho.

+ Tee-se-itse. Osan luonnonmukaisista ekomaaleista voi tehdä itsekin, luonnon omista aineista.

Sekavuus. Ekomaaleihin kuuluu täysin eri periaatteilla tehtyjä maaleja: teollisia ja niin kutsuttuja luonnonmukaisia maaleja. Osa luonnonmukaisista eli kestävän kehityksen maaleista on vanhan ajan perinnemaaleja. Ota tästä selvä.

Vertailun vaikeus. Maali saattaa olla ekomaali, vaikka sillä ei ole EU:n ympäristömerkkiä tai Pohjoismaiden Joutsen-merkkiä. Ympäristömerkkien kriteerit ovat kompromissi, joten merkki ei takaa täydellisen ekoa maalia.

Homeenesto. Kaikissa ulkomaaleissa on valmistajasta ja ekomaininnasta riippumatta mukana myrkyllistä homeen- ja levänestoainetta. Siksi luonnonmukaisiakaan maaleja ei voi kompostoida.

Titaanidioksidi. Sekä teollisen että luonnonmukaisen ekomaalin valmistuksessa valkoinen väri saadaan useimmiten titaanidioksidista, jota ei saa aivan päästöttömäksi.

Väri. Luonnonmukaisissa maaleissa on normaalia niukempi harmahtava väriskaala. Teollisissa ekomaaleissa on tarjolla kirkkaitakin värejä, mutta sinänsä vaarattomien väriaineiden valmistus on saattanut tuottaa ongelmajätteitä.

Hinta. Ekomaalit ovat keskimäärin muita maaleja kalliimpia.

Arvioinnin vaikeus. Ympäristömerkit kertovat pääosin siitä, mitä valmis maali sisältää. Ne eivät juuri kerro valmistusvaiheen ympäristöhaitoista. Perinnemaalikaan ei automaattisesti ole ekomaali, vaan joskus suorastaan päinvastoin.

Tee-se-itse. Kotivoimin tehty luonnonmukainen maali tulee käyttää heti. Se ei säily kuten teollinen maali.

Lähteet: Maalarimestari Marita Saaristo, osastopäällikkö Anu Passinen Tikkurilan tieto- ja tutkimuspalveluista, toimitusjohtaja Hans Alfreds Sateenkaariväreistä.


Lisää aiheesta:



Viite