Elä ilman: PVC-suihkuverho

9.4.2009

Arkinen suihkuverhosi voi olla terveysriski ja ympäristöhaitta.

Mikä? PVC-muovista tehty suihkuverho. PVC on lyhenne sanasta polyvinyylikloridi.

murheenkryyni. PVC-muovista valmistettu suihkuverho ei ole ystäväsi.

Kuva: Mikael Ahlfors

Miksi se on huono sinulle? PVC on kovaa ja haurasta muovia, eikä siitä ilman pehmittimiä voi tehdä suihkuverhoja. PVC-tuotteen painosta jopa 70 prosenttia saattaa olla pehmittimiä, kuten ftalaatteja.

Joidenkin ftalaattien on havaittu eläinkokeissa haittaavan lisääntymistä ja vaurioittavan mahdollisesti sikiötä. Joidenkin tutkimusten mukaan ne lisäävät lasten astmaa.

PVC-suihkuverhot sisältävät myös orgaanisia tinayhdisteitä, jotka ovat terveysriski. Ne luokitellaan lisääntymismyrkyllisiksi aineiksi, eli nekin voivat vahingoittaa sikiötä tai hedelmällisyyttä.

Miksi se on huono ympäristölle? PVC-muovin tuotannossa syntyy orgaanisia klooriyhdisteitä, jotka on luokiteltu vaarallisiksi saastuttajiksi.

Vinyylikloridin valmistuksen ja PVC-muovien polton sivutuotteet, dioksiinit, voivat ruokaketjuun päästessään aiheuttaa syöpää ja lisääntymisongelmia sekä ihmisille että eläimille.

Orgaanisia tinayhdisteitä on käytetty laivoissa estämään vesieliöiden ja levän kiinnittymistä pohjaan, eli ne ovat tuhoisia kasvustolle. Ne myös kertyvät maaeläimiin.

Millä sen voi korvata? PVC-muovin sijasta hanki kankainen suihkuverho. Sen voi ommella itsekin. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi puuvilla-, bambu-, pellava- ja hamppusuihkuverho. Ympäristöystävällisiä kankaita myydään Suomessa esimerkiksi osoitteessa www.maaemo.fi ja ekokankaiden nimellä osoitteessa www.pikku-aurinko.fi.

Muoveissakin on eroja. Eva- tai peva-muoveista tehdyt suihkuverhot eivät sisällä ftalaatteja, orgaanisia tinayhdisteitä tai vinyylikloridia. Tällaisia suihkuverhoja saa esimerkiksi Ikeasta.

Lähteet: Outi Tunnela, ylitarkastaja, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Antti Zitting, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos.

Perusta oma homefarmi

Lasse Kärkkäinen | 06.10.2009 6:51

Jep, kankainen suihkuverhohan se vasta mainio idea onkin. PVC-verhoonkin on tullut hometahroja, joten mitenköhän mahtaa käydä kankaisen kanssa, jos ei noudata erityistä varovaisuutta?

Paras vaihtoehto kevyen ja pehmeän suihkuverhona myytävän PVC-kankaan sijaan on ns. raksamuovi, joka on melko läpinäkyvää, paksua ja kohtuullisen jäykkää rullalta myytävää muovia, jota saa isommista rautakaupoista ja Etolasta. Pysyy meinaan sitten myös paikoillaan, eikä suihkun virtaus vedä sitä puoleensa, kuten kevytverhojen kanssa käy. Kun muovin pinta on täysin tasainen, ei siinä homekaan kasva ja verho kuivuu nopeasti. Lisäksi tuo muovi on todella paljon halvempaa kuin varsinaiset suihkuverhot, hintaa tulee isollekin verholle korkeintaan pari euroa. Kiinnityksen joutuu tosin sitten hoitamaan itse.

Suihkuverhot tilkkutyönä

Kierrättäjä | 18.12.2009 15:50

Seuraavalla tavalla voi ikuistaa matkamuistonsa suihkuhuoneeseen ihailtavaksi aarioita luritellessaan. Nimittäin kauniit muovipussit, joille ei ole osannut sanoa "ei" paikallisella kielellä.

Muovipusseista voi ommella ompelukoneella tilkkutyömenetelmällä itselleen suihkuverhon. Näin tein n. 10 vuotta sitten - kotimaisista kierrätysmateriaaleista. Muovi on kyllä kevyttä ja veden kuohuna alkaa tosiaan vetää sitä puoleensa, mm. tämä jatkojalostustoimi jäi minulta silloin kesken (en tiedä, minne verho on monien muuttojen yhteydessä kadonnut).

Jossain ompelutarvikeliikkeessä varmaankin myydään renkaita, joita verhon yläreunassa voi käyttää verhotankoon ripustamista varten. Itse revin muovia auki ja pujotin rei'istä tankoon. Tai reiät olisi voinut siistiä ompelemalla, vaikkapa napinläpimenetelmällä.

Alareunaan oli tarkoituksenani hankkia muutamia muovisia kepakkoja pitämään verho suorassa ja painavana.

Nykyisen asuntoni toilettiin suihkuverho ei mahdu, mutta seuraavaan kotiini varmaankin taas ompelen uuden ja ehomman kierrätyssuihkuverhon.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.