Kurpitsakeitto

13.10.2010

Auringonkeltainen kurpitsakeitto piristää mieltä ja lämmittää kehoa.

Valoa kansalle. Kurpitsakeittoa voi höystää pöydässä ruokajogurtilla, jonka joukkoon on puristettu valkosipulia.

Kuva: Saara Törmä
  • 1 kg kurpitsaa paloina (n. 2 1/2 kg:n kurpitsa)
  • 3 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 tl currya
  • 6 dl kasvislientä (esim. kuutiosta)
  • 2 dl kasviskermaa
  • 2 rkl luomusitruunan mehua
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet lusikan syrjällä pois.
  2. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja leikkaa kuoret pois. Paloittele kurpitsa.
  3. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa kattilaan öljy ja kuullota sipulia, kunnes se on pehmeää. Lisää valkosipulit, raastettu inkivääri sekä curryjauhe. Kääntele, kunnes mausteet tuoksuvat.
  5. Lisää kasvisliemi ja kurpitsanpalat ja anna keiton poreilla hiljakseen kannen alla noin puolen tunnin ajan.
  6. Soseuta keitto.
  7. Lisää kerma, sitruunamehu ja hunaja. Lisää myös suolaa maun mukaan sekä ripaus pippuria.
  8. Kuumenna keitto uudelleen, mutta varo, ettei se räisky.

Voit tehdä keiton hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

Tee keiton seuraksi paahdettuja kurpitsansiemeniä. Irrota siemenet rihmoista ja huuhtele siemenet lävikössä. Levitä siemenet uunipellille leivinpaperin päälle ja ripota päälle suolaa. Paahda siemeniä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes siemenet ovat rapeita ja paahtuneita.

Kurpitsakeittovaikeudet

Katariina Vanhankaupunginkoskelta | 21.11.2010 14:11

Keitosta tuli hyvää ja teen toistekin, mutta vaikeaa oli ensikertalaiselle saada kurpitsa lohkoiksi ja kuoret pois. Vaatii hyvät lihasvoimat, mieluiten miehen. Varsinainen katastrofi tuli siemenistä, joiden puhdistaminen rihmoista meinasi tyrmätä innon. Olisi kannattanut siihen lopettaakin, sillä siemenet paloivat uunissa annetuilla ohjeilla alle viiden minuutin ja haju jäi huoneistoon tunneiksi vaikka kuinka tuuletti.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.