Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Kurpitsakeitto

Saara Törmä
Kurpitsakeitto.

Valoa kansalle. Kurpitsakeittoa voi höystää pöydässä ruokajogurtilla, jonka joukkoon on puristettu valkosipulia.

13.10.2010 13.32
Saara Törmä

Auringonkeltainen kurpitsakeitto piristää mieltä ja lämmittää kehoa.

  • 1 kg kurpitsaa paloina (n. 2 1/2 kg:n kurpitsa)
  • 3 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 tl currya
  • 6 dl kasvislientä (esim. kuutiosta)
  • 2 dl kasviskermaa
  • 2 rkl luomusitruunan mehua
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet lusikan syrjällä pois.
  2. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja leikkaa kuoret pois. Paloittele kurpitsa.
  3. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.
  4. Mittaa kattilaan öljy ja kuullota sipulia, kunnes se on pehmeää. Lisää valkosipulit, raastettu inkivääri sekä curryjauhe. Kääntele, kunnes mausteet tuoksuvat.
  5. Lisää kasvisliemi ja kurpitsanpalat ja anna keiton poreilla hiljakseen kannen alla noin puolen tunnin ajan.
  6. Soseuta keitto.
  7. Lisää kerma, sitruunamehu ja hunaja. Lisää myös suolaa maun mukaan sekä ripaus pippuria.
  8. Kuumenna keitto uudelleen, mutta varo, ettei se räisky.

Voit tehdä keiton hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

Tee keiton seuraksi paahdettuja kurpitsansiemeniä. Irrota siemenet rihmoista ja huuhtele siemenet lävikössä. Levitä siemenet uunipellille leivinpaperin päälle ja ripota päälle suolaa. Paahda siemeniä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes siemenet ovat rapeita ja paahtuneita.



Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.


Vihreä Lanka 6/2016

Lue

Vihreä Lanka

6/2016

Sisällysluettelo
Anna palautetta

Näköislehti:
lehtiluukku.fi






Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Olympialajien asut (Sammeli Heikkinen / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri