Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taivaallinen sienipasta

Saara Törmä

Sienipasta.
Mmm umami. Sienet ovat täynnä täyteläistä makua.Saara Törmä

Mmm umami. Sienet ovat täynnä täyteläistä makua.

22.10.2010 16.51

Saara Törmä

Jos kasvissyöjän kotiin ilmestyy lihansyöjä, edessä on aikaa ja suppilovahveroita vaativa haaste. Vihreän Langan sarjassa opetetaan kesyttämään lihansyöjä. Osa 1/4.

Jos rakastat kasviksia ja rakastut lihansyöjään, älä stressaa. Nyt ei ole oikea aika herätellä ruokapoliittista keskustelua. Ainoa järkevä tavoite on laittaa ruokaa, joka maistuu niin hyvältä, ettei kukaan puhu hetkeen mitään.

Älä kokkaa tofua, vaikka se onkin herkullista. Malta mielesi nyt, sillä jos hyvin käy, edessä häämöttää liuta yhteisiä linssikeittovuosia.

Valmista sieniruokaa, sillä sienet ovat välimaaston kummajaisia – ne eivät ole sen kummemmin kasveja kuin eläimiäkään. Tämän lisäksi sienissä maistuu lihaisa umami, eli viides perusmaku. Samaa umamia on myös esimerkiksi tomaateissa ja soijakastikkeessa, joten kippaa pataan molempia.

Lopputuloksena on herkullistakin herkullisempi pastakastike, joka vie kielen mennessään. Kuuluu vain huokailua ja haarukoiden kilinää.

Ihana lihansyöjä ei millään älyä syövänsä jotakin sellaista, jota usein myös kasvisruuaksi kutsutaan.

4–6 hengelle

Kastike

  • 1 l suppilovahveroita
  • tai noin 50 g kuivattuja sieniä
  • 300 g sipulia
  • 2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa tai 1 kg tomaatteja
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl punaviiniä
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 10 aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • noin 1 tl suolaa
  • 2 dl (kasvis)ruokakermaa

Lisäksi

  • 500 g pastaa
  • 1/2 dl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoretta basilikaa
  • (voimakasta juustoa, esimerkiksi mustaleima emmentalia)
  1.  Murenna kuivatut sienet ja kaada niiden päälle desi kiehautettua vettä. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ja silppua ne.
  2. Kuori ja silppua sipulit.
  3. Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne, eli viillä kuoreen risti ja dippaa tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Vedä kuoret irti ja leikkaa kannat pois.
  4. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
  5. Jos käytät tuoreita sieniä, kaada ne kattilaan ja paista, kunnes neste on haihtunut.
  6. Lisää kattilaan öljy. Kuullota sipuleita ja sieniä (lisää nyt kuivatut sienet), kunnes sipuli on pehmeää ja saanut vähän väriä.
  7. Kippaa kattilaan silputut valkosipulinkynnet ja kääntele hetki, kunnes valkosipuli tuoksuu. Älä polta.
  8. Kaada joukkoon lohkotut tomaatit tai tomaattimurska ja viini.
  9. Lisää silputut aurinkokuivatut tomaatit sekä kaikki loput kastikkeen aineet lukuun ottamatta kermaa.
  10. Anna hautua kannen alla hiljaa poreillen noin tunnin ajan.
  11. Lisää vähän ennen nauttimista kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Kastike saa maistua melko suolaiselta.
  12. Keitä ja valuta pasta. Purista öljytilkan joukkoon muutama valkosipulikynsi.
  13. Pirskota jokaisen pasta-annoksen päälle vähän öljyn ja valkosipulin seosta. Kruunaa komeus basilikasilpulla ja mahdollisella juustoraasteella.




Viite